Ga naar de mobiele website
^ Top

Duurzame vis koop je in de viswinkel & 3 andere voedingsmythes ontkracht

Thinkstock
Voeding, en dan vooral gezonde voeding, we denken er alles over te weten, maar niets is minder waar. Voedingsjournalist Loethe Olthuis staat versteld over hoe weinig mensen weten over de voeding die ze kopen. In haar boek 'Zin en onzin in de supermarkt, over kopen en eten' drukt ze haar lezers met hun neus in de feitelijke zalm. Waar koop je de duurzaamste vis? 'Gewoon bij de supermarkt.' Dit en meer voedingsmythes voor eens en altijd ontkracht.

Nog nooit gehoord van keurmerken zoals Beter Leven en de MSC- en ASC-keurmerken voor vis? Denk je dat plofkip niet meer bestaat? Of loop jij met beide ogen open in de val van 'light' producten? Hoog tijd dus om de culinaire les gespeld te worden door Loethe Olthuis.

Neusje van de zalm

Laat je niet misleiden door de vriendelijke praatjes van de lokale vismarktkramer, goede vis koop je gewoon in de supermarkt, en dus niet in de viswinkel of bij de viskraam. 'Veel eigenaren vinden het te lastig of te duur om hun winkel te laten certificeren. In de supermarkt daarentegen word je overspoeld met wilde vis die duurzaam werd gevangen (MSC-keurmerk) of vis die verantwoordelijk werd gekweekt (ASC-keurmerk). Daar weet je niet alleen waar de vis vandaan komt en hoe duurzaam die is. Vis van de supermarkt is ook nog eens van beter kwaliteit omdat die vaak beter wordt bewaard en de omloopsnelheid hoger is', vertelt Olthuis aan Volkskrant.

Suikervrij bestaat niet

'Glutenvrij', 'lactosevrij', 'puur plantaardig' of 'vrij van tarwe'. Klinkt allemaal super trendy, maar tenzij je coeliakie hebt, lactose-intolerant of veganist bent, zijn dit enkel mooie woorden die je een flink pak geld kosten zonder enige meerwaarde voor je gezondheid te zijn. Maar het toppunt der valste beloftes is ongetwijfeld het label 'suikervrij', zéker wanneer dit op snoep vermeld staat. Maak je geen illusies ook de dadel-granenrepen van Nak'd, 'raw organic' chocoladepasta met kokosbloesemsuiker of snoepjes met fruitsap ontsnappen niet aan de nodige dosis suiker. Want ook in het 'gezonde snoep' zit al gauw nog tussen de 20 en 70 procent suiker.

Water met een (naar) smaakje

'Gezonde' drankjes zoals Vitamin water, kinderdrankjes met toegevoegde vitamines of drankjes met 'superfruit'. Allemaal voorbeelden van prijzig water met een smaakje, suiker of zoetstof en vooral met een etiket vol onzin. Vitamine A, D en E worden alleen opgenomen door vet en niet uit frisdrank. En ook vitamine B12 haal je gewoon uit voeding. Ook energie- en sportdrankjes zijn niet veel goeds en zouden ondanks het luiden van hun naam vooral niet voor of tijdens het sporten geconsumeerd moeten worden. Ze bevatten namelijk zodanig veel suiker dat ze water aan je lichaam onttrekken, in plaats van je lichaam te hydrateren.

Gebakken lucht

De grootste leugen sinds het ontstaan van de kokerellende mensheid: 'light' bak- en braadproducten. Zulke producten zitten niet alleen boordevol nutteloze en ongezonde toevoegingen, ze bestaan ook nog eens voor bijna 50% uit water. We moeten je natuurlijk niet uitleggen dat je in water niet kunt bakken. En zo is je 'light' product al gauw niet meer dan een kostelijk (en tijdrovend) potje gebakken lucht.

Meer weten over (gezonde) voeding? 'Zin en onzin in de supermarkt, over kopen en eten' is vanaf nu verkrijgbaar online en in de boekhandel voor € 24,99.

Nieuw Amsterdam



1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Evelin Arndt

    Vis en vlees moet je echt niet meer in supermarkt halen. Tuurlijk bewaart het langer door alle bewaarmiddelen dat ze daar insteken en voorverpakken. Of injecteren met water is tegenwoordig ook erg in bij supermarkten. Verdienen ze meer aan om zo het gewicht te verhogen. Dan bak je je vlees en komt er een liter water uit!! Bah!

Meld een bug