Duitse wijnhandelaar veroordeeld na verkoop 'chateau migraine'

THINKSTOCK
Een Duitse wijnhandelaar uit het Roergebied is tot twee jaar voorwaardelijk veroordeeld omdat hij minstens 300 flessen foezel (slechte wijn) had verkocht als topwijn. De rechtbank van Essen achtte de 50-jarige man schuldig aan belastingontduiking. Hij zou meer dan 1,5 miljoen euro hebben verdiend en de winst niet correct hebben aangegeven.

Dat de beklaagde zelf valse etiketten op de flessen had gekleefd, kon de rechbank niet aantonen. In werkelijkheid verkocht de man 'chateau migraine'. Maar er kon niet uitgesloten worden, dat de man bij de aankoop zelf een oor werd aangenaaid. Dat is juist wat de handelaar van in het begin beweerde. Er zouden hem "originele" flessen aangeboden zijn van de beroemde wijngaarden "Domaine de la Romanée-Conti". Voor enkele flessen van het landgoed in Bourgondië worden in verzamelaarskringen prijzen tot 10.000 euro betaald.

Het Franse landgoed beschermt evenwel het echtheidscertificaat van zijn flessen "als een goudschat", meent de rechtbank. Op het proces had een medewerker van het domein als getuige gesproken en de rechtbank van een en ander op de hoogte gebracht. Op zijn wens werd de zitting dan achter gesloten deuren gehouden.