Drinken we binnenkort allemaal erwtenmelk?

Getty Images & nina.be
Veganisten of mensen die een zuivelvrij dieet volgen, hadden tot enkele jaren geleden niet zoveel keuze als het op melk aankwam. Tegenwoordig vind je daarentegen al talloze alternatieven: amandelmelk, kokosmelk, havermelk ... en aan dat lijstje kan nu nog eentje worden toegevoegd. Volgens foodwatchers wordt erwtenmelk immers de volgende melktrend.

“Gortig”, “vies”, “eikes”: het zijn maar enkele van de niet zo smakelijke reacties op de redactie toen ze hoorden dat erwtenmelk the next big thing wordt in 2019. En inderdaad, zo’n groene smurrie klinkt nu niet bepaald lekker. Toch wordt erwtenmelk niet gemaakt van groene erwten, maar van gele spliterwten, waardoor de melk eerder romig is van kleur.

Bovendien is het een gezonder alternatief. Zo zitten er evenveel eiwitten in als in koemelk, maar bevat erwtenmelk de helft minder suiker, een derde minder verzadigd vet en 50% meer calcium. Eén glaasje erwtenmelk is bijvoorbeeld al goed voor 8 gram calcium, dat is 8 keer zo veel als in amandelmelk.

Omdat de melk gemaakt wordt van erwten, is het uiteraard volledig zuivelvrij, maar zitten er ook geen noten of soja in, wat goed nieuws voor de mensen die die ingrediënten niet zo goed verdragen.

Nog een pluspunt? Erwtenmelk is een pak beter voor het milieu. Zo is er bijna 100 keer minder water nodig om erwten te verbouwen in vergelijking met amandelen en 25 keer minder dan zuivel.

De eerste fabrikant die de melk op de markt bracht was Ripple, die al sinds 2016 erwtenmelk verkoopt in Amerika. Nu zal het goedje ook in Groot-Brittannië te verkrijgen zijn. Bij ons vind je momenteel nog geen erwtenmelk, maar online kan je er wel al een aantal brikjes op de kop tikken.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Geens

  Misschien komen de erwten wel uit China ,net zoals de Goji-bessen en de aardbeien voor patisserie en tomaten ketchup en ook de knoflook komt daar vandaan . maar ik koop enkel voeding en zeker erwten van België .Veganisten moeten wel opletten want de mest is afkomstig van runderen .

 • Jean Blanquart

  aangezien je geen moedermelk nodig hebt na de zoogperiode, is (koe)melk overbodig en zelfs levensgevaarlijk! alternatieven heb je dan ook niet nodig, tenzij voor mensen die het niet geloven dat je zonder melk kan! trouwens; de toekomst zal vegan zijn

 • Maria Vissers Cools

  Zeg niet dat erwten melk gezond is voor er effectief keiharde bewijzen zijn. Nu wordt de manier van gezondheid bij de mensen door de strot geduwd. Ik vraag me af wat deze heren aan premies in hun zakken steken om dit verhaal als "gezonder dan koemelk" te bestempelen. Trouwens de ecologische voetafdruk zal, bij erwten melk een nog grotere impact hebben op het milieu

 • Patrick Wauters

  Heb aan erwten nog geen tepels zien hangen dus is het erwtenSAP.