Ga naar de mobiele website
^ Top

Dit zijn de slechtste dieettips, volgens voedingsexperts

Thinkstock
"Eet nooit na 20u 's avonds" of "neem een kauwgom tegen de honger": als het op eten en diëten aankomt, heeft iedereen zijn eigen bizarre zelfverklaarde waarheden. Gelukkig bestaat er zoiets als voedingsexperts om het kaf van het koren te scheiden. Zij onthullen de slechtste voedingstips die ze ooit al hoorden, en leggen uit waarom we die niet moeten geloven.

"Stop met koolhydraten eten"

"Van dit advies word ik echt boos," vertelt Keri Gans, auteur van The Small Change Diet. "We zouden niemand moeten opleggen om een bepaalde voedingsgroep te schrappen, zeker wanneer je op lange termijn een blijvend resultaat wil zien. In plaats daarvan zouden we beter leren aan mensen hoe ze het voedsel dat ze graag eten - zoals pasta, brood en aardappelen - op een gezondere manier kunnen eten. Leer te genieten van volkoren producten, perk je porties in en kies voor voedzame extra's erbij, dat is het advies dat we eerder zouden moeten geven."

"Eet nooit na 8u 's avonds"

"Zeker voor wie sport 's avonds laat is dit gewoon niet haalbaar. Zorg er gewoon voor dat je één à twee uur voor bedtijd niet meer dan 500 calorieën eet. Een gezonde, evenwichtige maaltijd om 7, 8 of zelfs 9 uur 's avonds is perfect gezond. Kies voor een combinatie van volle granen, groenten en een beetje eiwitten. Zolang die maaltijd je calorie-opname van de hele dag niet de hoogte instuurt of uitsluitend uit vetrijke voeding bestaat - die je slaap kan verstoren - zou er geen probleem mogen zijn," aldus Lisa Moskovitz, CEO van de New York Nutrition Group.

"Drink light frisdranken in plaats van gewone frisdrank"

"Ik ben geen voorstander van frisdrank, maar ik ben ook geen fan van de artificiële zoetstoffen in light frisdrank," zegt Mitzi Dulan, auteur van The Pinterest Diet. "Onderzoek heeft aangetoond dat light frisdrank in verband kan worden gebracht met een groter risico op diabetes type 2. Drink liever water of groene thee." Ook wij schreven al meermaals dat light frisdrank niet de beste keuze is.

"Honger? Kauw op een kauwgom of een stuk selder"

"Je hongergevoel negeren zal je niet helpen bij het afvallen, integendeel. Het zal er voor zorgen dat je later meer gaat eten. Zelfs als je probeert af te vallen is het belangrijk om kleine, voedzame snacks tussendoor te eten die voorkomen dat je gaat overeten bij de hoofdmaaltijd. Kies voor tussendoortjes met veel vezels en eiwitten, en niet zomaar iets caloriearm zoals selder. Smeer bijvoorbeeld een beetje pindakaas of hummus op de selderstengel, zodat je hongergevoel vermindert," adviseert diëtist Jaime Schwartz Cohen. "Kauwgom kan een afleidingsmanoeuvre zijn als je zin hebt om te snacken, maar het zal niet helpen tegen echte honger."

Combineer rauwkost als tussendoortje met wat hummus of pindakaas, om toch je honger te stillen.
thinkstock Combineer rauwkost als tussendoortje met wat hummus of pindakaas, om toch je honger te stillen.

"Doe een sapjeskuur om te ontgiften"

Sapjeskuren om te detoxen leveren geen voordelen op, dat bevestigt ook Dana Angelo White, oprichter van Healthy Eats: "Je lever en nieren verrichten al prima werk bij het ontgiften, zonder dat daar een gekke sapjeskuur voor nodig is. Jezelf uithongeren door amper calorieën op te nemen, enkel te drinken of te vasten kan gevaarlijke gevolgen hebben voor je spijsvertering. Je zal zeker wat gewicht verliezen, maar dat is logisch als je amper eet. Eens je opnieuw normaal begint te eten, vliegen de kilo's er opnieuw aan."

"Eet geen suiker"

"Suiker wordt gezien als de grote vijand. Het klopt natuurlijk dat te veel calorieën uit toegevoegde suikers voor gewichtstoename zorgen en het risico op diabetes verhogen. Maar niet alle suikers zijn hetzelfde. Natuurlijke bronnen van suiker zoals fruit en magere zuivelproducten leveren belangrijke voedingsstoffen aan. Een klein beetje toegevoegde suiker, in combinatie met een gezond voedingspatroon, kan ook geen kwaad," zegt Elisa Zied, auteur van Younger Next Week.

"Eet minder, sport meer en je valt af. Zo simpel is het"

"De slechtste tip die ik ooit heb gehoord," zegt Dr. Yoni Freedhoff van het boek The Diet Fix. "Dat is ongeveer even nuttig als tegen iemand met een depressie zeggen: 'wees gewoon eens wat vrolijker'. Hoe meer de wereld gaat geloven dat de oplossing tegen obesitas zo simpel is, hoe meer de wereld de obesitascijfers zal zien toenemen. Als afvallen zo eenvoudig was, dan zou de hele wereld slank zijn."Dit artikel verscheen eerder al op NINA.be
10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • MrsH

  elk pondje gaat door het mondje :)

 • Martijn Guns

  Hahahaha die laatste, afvallen is echt zo simpel. Freet minder en lig nie de ganse dag op de zetel Dan zal je wel afvallen, bende kneuten

 • venus delta

  Hmm en wat is,nu de oplossing? :) ahja er zit te veel suiker in alles. In ontbijtgranen al 50 procent. Kokosnoot van de Aldi is gelatine. In dieetkoekjes zit suikeralcohol. Hmmmm

 • Pascal Fransen

  Zeg gewoon wat er wel goed/gezond is , en stop met mensen wat wijs te maken

 • Arne .

  Heb een tijdje geleden aan "water fasting" gedaan, na 1 week niks te eten en veel water te drinken, was er toch een 10 kilo af en een goeie maat gemindert in broeken. Nu 3 maand later zit ik nog altijd op hetzelfde gewicht en ben nog iets slanker vanwege het vele sporten en evenwichtig eten (veel fruit en water, en weinig suiker.) Hoop dat dit wat nuttige info is

Meld een bug