Dit zijn de 13 ingrediënten in frietjes van McDonald's

Overal ter wereld smaken ze hetzelfde en ze zien er ook overal hetzelfde uit. Hoe flikken ze dat?
McDonald's Overal ter wereld smaken ze hetzelfde en ze zien er ook overal hetzelfde uit. Hoe flikken ze dat?
Ze hebben overal ter wereld dezelfde smaak en ze zien er ook overal hetzelfde uit: de frietjes van McDonald's. Hoe flikken ze dat? Geruststelling: ze worden wel degelijk van aardappelen gemaakt. Maar patat is slechts één van de dertien bestanddelen.

Grant Imahara, gastheer van 'Mythbusters', bezocht de frietfabriek van McDonald's in de Amerikaanse staat Idaho om er het productieproces te ontrafelen.

Dit speel je, naast aardappel, zoal naar binnen als je friet eet bij McDonald's.

* Dimethylpolysiloxane: een soort silicone die je ook aantreft in speelgoedblubber. Het is een organisch polymeer en Wikipedia leert ons dat het kleurloos, niet-ontvlambaar en ook niet giftig is.

* Tert-butylhydrochinon: een op petroleum gebaseerde chemische stof en antioxidant. Wordt gebruikt om houdbaarheid te verlengen en verkleuring of bederf tegen te gaan. In Europa toegelaten als voedingsadditief E319. Proeven op ratten en muizen hebben aangetoond dat die beestjes er geen kanker van krijgen. Nadat de patatjes gesneden zijn, worden ze gesausd met een mix van:

* Koolzaadolie

* Sojaolie

* Natuurlijke rundsaromaten

* Gehydrolyseerde tarwe

* Gehydrolyseerde melk

* Citroenzuur

* Dimethylpolysiloxane (E900): ook een soort silicone die onder meer wordt gebruikt in borstimplantaten, speelgoedblubber, haarconditioners en andere cosmetica. Hier gebruikt tegen het schuimen van het frietvet en tegen aanbakken. Kan je ook tegen hoofdluizen gebruiken.

* Dextrose: een natuurlijke suiker. Wordt op de frietjes gesproeid om de goudgele kleur te bekomen na het frituren.

* Bakpoeder: om te vermijden dat de frietjes grijs gaan verkleuren.

* Zout
Zeg nu nog eens dat ze als karton smaken.

De frieten van McDonald's worden, zoals het hoort, twee keer gebakken. Vijf van de ingrediënten worden twee keer toegediend bij een bakbeurt.

Vragen van consumenten of de frieten geschikt zijn voor vegetariërs worden door McDonald's ontkennend beantwoord. Bij de productie van de Amerikaanse frieten worden dierlijke ingrediënten gebruikt, maar of dat met onze Belgische frietjes ook zo is, is niet bekend.