Dit is het verschil tussen groene, gele en rode paprika

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Ook al in de supermarkt staan twijfelen tussen een rode, gele of groene paprika, terwijl je eigenlijk niet echt het verschil kent? Nochtans zie je wel een verschil op het prijskaartje, dus moet er wel iets bijzonder aan elke kleur zijn. Wij helpen je bij die keuzestress op de groentenafdeling.

Elke paprika zit boordevol vezels, antioxidanten en vitamine C. Dat groene paprika's minder rijpe varianten zijn van de rode, oranje of gele versie wist je misschien al wel, maar dat brengt ook gevolgen voor de smaak en vertering met zich mee.

Minder vitaminen, meer pit

Groene paprika's zijn vroeger geoogst, wat je merkt aan de bittere en scherpere smaak. Rode en gele varianten smaken zoeter. Daarnaast bevatten rode paprika's 11 keer meer bètacaroteen dan groene paprika's, wat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Bètacaroteen verhoogt onze weerstand, werkt als antioxidant en zou ook beschermen tegen kanker. Gele paprika's hebben dan weer meer vitamine C dan groene, maar minder vitamine A en bètacaroteen.

Warme gerechten

Betekent het dat we de groene paprika zomaar moeten mijden, omdat de andere kleurtjes minder bitter zijn en meer vitaminen leveren? Uiteraard niet. Een groene paprika bevat ook nog vezels, vitaminen en antioxidanten en blijft een goede keuze. Vooral bij warme gerechten komt de groene groente het beste tot zijn recht. In de oven, in een pasta of een stoofpotje smaakt de groente minder bitter dan rauw, en geeft ze net een tikkeltje extra pit.