Exclusief voor abonnees

Deze producten zijn nog perfect eetbaar na de houdbaarheidsdatum

Beeld ter illustratie.
Joost Hoving Beeld ter illustratie.
In 2018 ging er in totaal 907.000 ton voedsel verloren, blijkt uit cijfers van de Vlaamse monitor van voedselverlies. Vooral het aandeel van gezinnen liegt er niet om: zij zijn verantwoordelijk voor 241.000 ton verspild voedsel. Vaak heeft dit te maken met de houdbaarheidsdatum. Als die datum verstrijkt zijn we geneigd het product in de vuilbak te kieperen, terwijl de meeste voedingswaren nog perfect eetbaar zijn. Wij zochten uit wat je echt moet weggooien en wat je gerust langer kan bewaren.

Je hebt 7% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Verstappen Martine

  Het gebeurt dikwijls dat ik een pak kaas opendoe en er al schimmel op staat ook al is de vervaldatum niet verlopen. Diepvriesproducten ook zo iets waarvan je niet weet of ze al dan niet hald ontdooid zijn geweest. Fruit, ik kocht van de week nectarines nog te onrijp om te eten, 2 dagen erna rot en ga zo maar door.

 • Gino Denil

  Veel vervelender zijn die producten die hun houdbaarheidsdatum niet eens halen. Mooi ogende perziken die na twee dagen al beschimmelen. Verpakte kaas en bio burgers waar in ongeopende verpakking een week voor de vervaldatum schimmel op ontwikkelt. Lijkt steeds meer voor te komen.

 • Daniel Wouters

  Ja,ja,en op versleten banden kan je ook nog rijden totdat! de producenten nemen hier hun verantwoordelijkheid,de consument moet zijn verstand gebruiken,maar wanneer je een vervallen product gebruikt voor een groep bv scouts kamp ben je wel verantwoordelijk voor de gevolgen,dit artikel is weerom een verkeerd signaal.

 • Patrick Verbelen

  Zullen we het ook eens hebben over de massa's producten die al bedorven zijn lang voor de vervaldatum, dat is ook afval. Ik krijg soms de indruk dat warenhuizen een andere kalender gebruiken dan de onze.

 • Jean De Grande

  Dat weet ik, Stefanie. Het is om iemand na te laten denken. Kan daar niets mee gebeuren? Een paar dagen voor het verlopen naar voedselbanken, bvb?