Deze producten mag je nog eten als ze over datum zijn

Thinkstock
Wie herkent het niet: je koopt een product en vergeet het volledig te gebruiken. Tegen de tijd dat het product boven water komt, is de houdbaarheidsdatum al lang verstreken. Onze eerste reactie? Weggooien natuurlijk. Niet altijd nodig, de volgende producten kan je bijvoorbeeld nog met een gerust hart eten. 

Een verstreken houdbaarheidsdatum hoeft niet altijd te betekenen dat een product bedorven is. Volgens het Voedingscentrum Nederland zijn onderstaande producten nog maximaal twee maanden na de aangegeven datum gewoon te eten:

- meel en droge koekjes
- muesli en cornflakes
- hagelslag, pindakaas en decoratie sprinkles
- chips, pindanoten en andere gezouten snacks
- olie en frituurvet
- mayonaise, mosterd en ketchup
- gesteriliseerde melk en vla

Sommige voedingswaren bederven zelfs helemaal nooit, hoe lang je ze ook bewaart:

- honing
- suiker en zout
- witte rijst
- vodka en andere gedestilleerde dranken
- sojasaus
- azijn
- vanille-extract
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Alfons Thijs

  Wij houden alles maar 1 week bij. Vervallen of niet

 • Marie Vandam

  Pasta en bloem bouillon blokjes conserven houden ook langer dan je denkt onze grootouders overleefde zo een of twee oorlogen !.

 • Peter Buyck

  Koop op een 'consume within a day'-basis en dan spaar je al véél gepieker uit. Laat staan discussies rondom de ijskast. Wat baat het om nu groenten, yoghurt, ... te kopen om die pas over een week te gebruiken én ze wellicht te vergeten omdat er oeps... een uitnodiging voor een etentje de plannen doet wijzigen... Idem voor een 2de voor de prijs van één of tweede aan halve prijs...

 • Tina Colpaert

  Gebruik u reuk en smaakzin als iets echt bedorven is ruik of smaak je dit wel!

 • Victor Ypres

  Is ook gewoon een kwestie van gezond verstand. Een product dat een versheidsdatum heeft over 2 weken, zal ook maar een paar dagen extra meer ok zijn. Een product met een versheidsdatum over een paar jaar, kan gerust nog een maand of later na datum gegeten worden.