Deze groente mag je nooit wassen

Foto door Natalie Walters via Unsplash
Voor het koken en bakken van groenten is het belangrijk dat je deze altijd eerst afspoelt met water. Maar voor één soort groente telt dit niet. 

De groentesoort die je beter niet kunt afspoelen zijn champignons. Vaak worden champignons in een vergiet gedaan en afgespoeld voordat ze de pan ingaan. Logisch, zou je denken, omdat champignons vaak bedekt zijn met vuil. Maar toch kun je dit beter anders aanpakken. 

Water is namelijk een grote vijand van de champignon. Dit geldt overigens niet alleen voor de champignon, maar voor alle paddenstoelen. De reden? Ze zijn poreus en nemen vocht op als een spons. Kortom: hoe je ze ook kookt na het afspoelen met water, ze worden altijd papperig.

Gelukkig is er een alternatief voor water. Poets de paddenstoelen met een borsteltje in plaats van ze te wassen. Zo heb je in plaats van zompige altijd knapperige champignons in je risotto of pasta.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karine Roeland

  Ik ben GEEN jeugdige vrouw (ik ben al een halve eeuweling), kook dagelijks en was mijn verse paddenstoelen ALTIJD.

 • Ingmar Guillaume

  Zoals Catrysse schreef, hardnekkige fabel. Als het regent wordt een paddenstoel niet papperig om dan terug vast te worden als het droog wordt. De enige reden waarom men dat zegt is omdat bij plaatjeszwammen het water tussen de plaatjes loopt en je dat er moeilijk uitkrijgt, en aldus meer water in je pan krijgt. Een slazwierder brengt uitkomst.

 • Willem Magits

  Ik was mijn champignons al meer dan vijftig jaar en ze zij nog nooit "papperig" geweest na bereiding...

 • paul dene

  Champignons (Agaricus bisporus) zijn geen groenten, maar schimmels...

 • pepe coco

  Sorry José, die "jeugdige vrouwen" zoeken dat misschien eerst op via hun smartphone en ontdekken zo dat dit onzin is... PS: ook mannen koken hoor.