Ga naar de mobiele website
^ Top

Zó maak je de perfecte kerstkalkoen klaar!

lidl
Traditioneel, maar helemaal terug van weggeweest: de kerstkalkoen. Hoe je hem tot in de perfectie bereidt, lees je hier.

Goed gaar

Hou er rekening mee dat een kalkoen, uiteraard afhankelijk van zijn gewicht, behoorlijk lang in de oven moet. Reken voor een kalkoen van minder dan 4 kg 20 minuten per kg + 70 minuten. Weegt hij meer dan 4 kg, reken dan 20 minuten per kg + 90 minuten.
Let wel: hoe groter de kalkoen, hoe minder smaak het vlees heeft.

1. Zet de oven eerst op 220°C. Smelt 80 g boter en giet dit over de kalkoen. Zet de kalkoen 30 minuten in de oven en verlaag de oventemperatuur dan naar 180°C.
2. Bedruip de kalkoen regelmatig met het braadvocht en bedek hem eventueel losjes met aluminiumfolie om hem sappig te houden.
3. Steek met een breinaald tot in het midden van de kalkoen, door de vulling. Als de naald heet aanvoelt, is de kalkoen klaar. Heb je een vleesthermometer, is een kerntemperatuur van 78°C perfect.   

Goed gevuld

Net zo belangrijk als de perfecte gaartijd, is de vulling. Die moet vooral vol van smaak en goed gekruid zijn. Traditioneel wordt een kalkoen gevuld met gehakt, noten, champignons en (gedroogd) fruit. Maar je kan er ook noten, spek of foie gras aan toevoegen. Hier alvast een recept om van te smullen.

Feestelijk gevulde kalkoen op Oosterse wijze

Feestelijk gevulde kalkoen op Oosterse wijze

Ingrediënten

- 1 kalkoen van 3 kg (voor 5 tot 6 personen)
- 200 g boter
- olijfolie
- peper en zout

Voor de vulling
- 300 g varkens/rundsgehakt
- 250 g witte of bruine champignons
- 1 teentje knoflook
- 100 g walnoten
- 100 g gedroogde abrikozen
- 3 el rozijnen
- 1 tl paprikapoeder
- 1 ei
- peper en zout

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 220°C en leg alle ingrediënten klaar. Maak eerst de vulling.
Hak de champignons, knoflook, walnoten en gedroogde abrikozen fijn. Meng met de rest van de ingrediënten. Kruid met peper en zout. Kneed alles samen. Vul de kalkoen op met de vulling. Leg hem op het ovenrooster en schuif er een braadslee onder. Borstel de kalkoen in met olijfolie. Leg de boter in klontjes op de kalkoen.
Schuif de kalkoen in de oven en bak 30 minuten tot hij mooi goudbruin is. Verlaag de oventemperatuur naar 180°C. Dek de kalkoen af met een vel aluminiumfolie en bak 1 uur. Verwijder de aluminiumfolie en bak nog 30 minuten.
Haal de kalkoen uit de oven, laat een half uur rusten onder een vel aluminiumfolie zodat de vleessappen zich weer kunnen verdelen en versnij daarna.
Serveer de kalkoen met oosterse taboulé.

Wijntip: Een elegante, fruitige rode wijn gaat perfect samen met gevulde kalkoen. Zoals deze Bordeaux, Lalande de Pomerol, 2013 (La croix Saint-André), € 8,99, Lidl  

Lees het recept na op lidl.be

lidl
Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Gesponsord

Meld een bug