De Wever, Almaci, Beke, Crombez en Rutten doen mee aan 'Dagen Zonder Vlees'

belga - photo news
De vijfde editie van de klimaatbewuste vastencampagne 'Dagen Zonder Vlees' krijgt dit jaar de steun van twintig politici, waaronder vijf Vlaamse partijvoorzitters Bart De Wever, Meyrem Almaci, Wouter Beke, Gwendolyn Rutten en John Crombez. Zo is woensdagavond bij de campagnevoorstelling bekendgemaakt. De campagne is dit jaar ook iets breder. Zo verschijnt er ook voor het eerst een Dagen-Zonder-Vleesboek met daarin tips om onder meer seizoensgroenten te gebruiken.

Van 10 februari tot 26 maart tienduizenden Vlamingen minder vlees en vis doen eten, dat is al voor de vijfde keer de betrachting van Dagen Zonder Vlees. Dat is de steeds bekender wordende campagne van initiatiefnemer Alexia Leysen, die aandacht vraagt voor de grote impact van onze voedingsgewoonten op het milieu.

Vorig jaar namen zo'n 55.000 Vlamingen deel en werd de ecologische voetafdruk met 8,8 miljoen m2 verkleind. Dit jaar hoopt de organisatie op "veel meer".

Opvallende steun komt er dit jaar vanuit politieke hoek. Minstens twintig politici - vier per partij, vanuit de gemeenteraad tot Europa - ondersteunen de actie en doen zelf mee. De organisatie vroeg aan en kreeg bovendien een positief antwoord van de partijvoorzitters van Groen, CD&V, N-VA, Open Vld en sp.a.

"We zijn heel blij dat we politici van onze vijf grote partijen hebben samen kunnen krijgen rond dit burgerinitiatief, omdat klimaat iets is wat alle partijpolitiek zou moeten overstijgen", stelt Alexia Leysen.

Voor de doorwinterde deelnemers wordt de campagne dit jaar iets breder getrokken. Er is voor het eerst een Dagen-Zonder-Vleesboek. Onder meer Sofie Dumont en Jeroen Meus schreven er recepten voor, gebaseerd op de groenten van het seizoen. Ook worden tips gegeven om voedselverspilling tegen te gaan of voedselverpakkingluw te winkelen.

Deelnemers kunnen individueel of in een groep terecht op www.dagenzondervlees.be.

dagenzondervlees.be
Daag uzelf uit op dagenzondervlees.be