De nederige avocado heeft ook een grote broer: de 'avozilla'

Links een avozilla, rechts een 'gewone' avocado.
Tesco Links een avozilla, rechts een 'gewone' avocado.
De populariteit van avocado’s is de laatste jaren enorm gegroeid en daarom experimenteert de industrie ook met grotere exemplaren. Ian Groves uit Queensland in Australië verbouwt als (voorlopig) enige boer in het land zelfs ‘avozilla’s’, niet-genetisch gemanipuleerde vruchten die maar liefst vijf keer zo groot zijn als de ‘gewone’ avocado's zoals wij ze kennen.

De ‘avozilla’s’, zoals de enorme avocado’s genoemd worden, komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, zijn ongeveer zo groot als een mensenhoofd en wegen gemiddeld zo'n 1,2 kilo per stuk. Het zwaarste exemplaar dat Groves al geoogst heeft, woog maar liefst 1,8 kilo. Volgens de boer smaken ze hetzelfde als de kleine avocado’s, maar zijn ze íets makkelijker smeerbaar.

Verkoop

De gigantische vruchten worden voorlopig nog niet in de winkel verkocht, maar enkel aan speciaalzaken in Sydney, Adelaide en Perth. De boer heeft inmiddels vierhonderd 'vruchtrijpe' bomen op zijn erf in Bundaberg geplant en hoopt op termijn de enorme vruchten ook aan supermarkten te kunnen leveren en eventueel zelfs te exporteren naar het buitenland. Een vriend is een boomgaard van zo'n 2000 bomen aan het aanleggen, maar het duurt zo'n vier jaar voordat de eerste vruchten verkocht kunnen worden.

Royalties

Toch verwacht Groves niet dat iedereen nu massaal 'avozilla'-boomgaarden gaat aanleggen of massaal van avocado naar avozilla switcht. "Je mag ze niet zomaar verbouwen, je moet royalties afstaan aan het bedrijf in Zuid-Afrika dat de rechten op de bijzonder grote vrucht heeft. "Bovendien produceren de bomen per stuk niet zo heel veel vruchten. Het zal altijd een niche blijven", verwacht Groves, die het publiek aanmoedigt om vooral veel avocado's te blijven eten: "want ze zijn niet alleen lekker, maar ook gezond!"

Omgerekend zouden de giga-avocado’s - als ze op de markt komen - zo’n twaalf euro per stuk gaan kosten.

Boer Ian Groves uit Bundaberg in de Australische staat Queensland, poseert trots met een door hem gekweekte avozilla, en een gewone avocado.
Twitter: @9NewsCentralQld Boer Ian Groves uit Bundaberg in de Australische staat Queensland, poseert trots met een door hem gekweekte avozilla, en een gewone avocado.6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Dominique Cox

  Zo een avozilla is goed voor een feest of restaurant maar niet voor een klein gezin want dan gaat het te vlug slecht worden.

 • Christine Laevers

  Te veel avocado is niet oké. Nooit aanbieden aan exotische vogels in de volière. Voor vogels zijn ze toxisch.

 • Wiske Schoeters

  In Zuid-Afrika heb je al heel lang extra grote avocados. Die hebben geen draderige vruchtvlees, maar zijn zacht als boter. Super lekker! De journalisten doen tegenwoordig maar half werk. Gewoon klakkeloos artikels overnemen...

 • Severien De smedt

  Restjes worden zo snel slecht dat ik toch liever een paar kleine heb dan 1 grote...

 • Isabelle De Vos

  Hier in Mexico liggen die gewoon in de supermarkt...