De Beste Bakker in jouw keuken: zo maak je de heerlijke tarte tatin van Jaline uit Bake Off Vlaanderen

Bake Off Vlaanderen
Vorige week werd het derde seizoen van Bake Off Vlaanderen afgetrapt. Daarin strijden 10 kandidaten om de titel van Beste Bakker 2019. Begon jij ook al te watertanden bij het zien van hun heerlijke baksels? Elke week schotelen we ons favoriete recept voor waar je ook thuis mee aan de slag kan gaan. Vandaag: de tarte tatin met rabarber en frambozen van Jaline. 

Het recept dat we kozen komt uit de eerste opdracht. Daarbij werd aan de bakkers gevraagd een tarte tatin te maken, ofwel een taart ‘op z’n kop’. De vulling wordt gebakken onderaan, de bodem bovenop en vervolgens omgekeerd op een bord met vanboven het heerlijk gekarameliseerde fruit. Onze favoriet was de tarte tatin van Jaline met rabarber en framboos, een snel bladerdeeg als bodem met daarop een pâte sucrée van pistache en een vanillemousse gedecoreerd met verse frambozen en pistachenoten. 

1. Pâte sucrée van pistache 

Ingrediënten:

- 240 g boter

- 180 g bloemsuiker

- 60 g pistachepoeder

- 4 g zout

- 100 g ei

- 120 g patisseriebloem

- 350 g Zeeuwse bloem

Zo ga je aan de slag:

• Klop de boter (240 g) samen met de bloemsuiker (180 g), pistachepoeder (60 g) op tot het romig is.

• Voeg het ei (100 g) rustig erbij en meng tot een homogeen beslag.

• Voeg de patisseriebloem (120 g) en de Zeeuwse bloem (350 g) toe aan het beslag en meng zo kort mogelijk.

• Maak een bol van het deeg en wikkel het in in plasticfolie.

• Leg in de frigo.

• Verwarm de oven op 165 °C.

• Rol het deeg uit tot ongeveer 2 mm dikte en leg er een geperforeerde bakmat op.

• Laat 12 minuten afbakken.

• Laat afkoelen op de bakplaat

2. Snelle bladerdeeg

Ingrediënten:

- 240 g bloem

- 240 g ongezouten koude boter (in blokjes gesneden + 30 minuten in de diepvries)

- halve eetlepel zout

- 130 ml ijskoud water

Zo ga je aan de slag:

• Haal de blokjes boter (240 g) uit de diepvries.

• Doe de bloem (240 g) en het zout (halve eetlepel) in een mengkom, voeg de boter toe en roer even met een lepel zodat er rond elk blokje bloem zit.

• Laat de Kenwood 2 keer 1 seconde draaien.

• Voeg de helft van het ijskoude water (65 ml) toe en laat hem 3 keer 1 seconden draaien.

• Voeg nu de andere helft (65 ml) toe en laat nu 6 x 1 seconde draaien.

• Haal het deeg uit de pot en breng het samen (niet kneden).

• Rol het uit tot een vierkant.

• En toer het 3 keer, na elke toer 10 minuten in de diepvries.

• Wikkel in plasticfolie en leg voor een half uur in de koelkast

3. Rabarber

• Snij de rabarber in het patroon

4. Suikerwater

Ingrediënten:

- 200 g suiker

- 100 g water

- 200 g frambozenpuree (Ponthier)

- rode kleurstof (gel)

- citroensap

Zo ga je aan de slag:

• Doe alle ingrediënten samen in een pan en verwarm alles.

• Pocheer de rabarber ongeveer 3 minuten in het suikerwater.

5. Karamel

Ingrediënten:

- 170 g suiker

- 45 g ongezouten boter

- rode kleurstof (gel)

Zo ga je aan de slag:

• Maak een karamel met de suiker (170 g).

• Voeg de boter (45 g) en de rode kleurstof toe als de karamel klaar is.

• Giet de karamel in de taartvorm.

6. Tarte tatin bakken 

• Verwarm de oven op 200 °C.

• Doe het rabarberpatroon op de karamel.

• Rol het bladerdeeg uit en leg dit op de rabarber, duw het bladerdeeg goed vast.

• Bak de tarte tatin 25 à 30 minuten.

• Laat 5 minuten afkoelen vooraleer je hem omdraait.

7. Vanillemousse

Ingrediënten:

- 300 g slagroom

- 2 zakjes vanillesuiker

- 1 vanillestokje

- vanille-extract

Zo ga je aan de slag:

• Haal de vanillezaadjes uit het vanillestokje.

• Klop de slagroom (300 g) half op met de vanillesuiker.

• Voeg eventueel extract toe.

• Doe het mengsel in een spuitzak.

8. Tarte tatin opbouwen 

• Leg de tarte tatin op de leisteen.

• Leg de pâte sucrée op de rabarber en spuit de vanillemousse in bollen erop.

• Werk af met pistachenoten, verse frambozen, frambozenpoeder en pistachepoeder.




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.