De Beste Bakker in jouw keuken: zo maak je de heerlijke sinterklaascupcakes van Philip

Bake Off Vlaanderen
Gisterenavond kon je de halve finale van Bake Off Vlaanderen bekijken. Daarin strijden 10 kandidaten om de titel van Beste Bakker 2019. Begon jij ook al te watertanden bij het zien van hun heerlijke baksels? Elke week schotelen we ons favoriete recept voor waar je ook thuis mee aan de slag kan gaan. Vandaag: de Sinterprise-cupcakes van Philip. 

Het recept dat we kozen komt uit de eerste opdracht. Daarin moesten de overgebleven vier kandidaten twee soorten cupcakes maken met een vulling in het thema van hun lievelingsfeest. Onze favorietjes waren de Sinterprise-cupcakes van Philip. 

Ingrediënten:

Wortelcupcake:

- 150 g boter

- 100 g kristalsuiker

- 50 g donkerbruine suiker

- 200 g zelfrijzende bloem

- 2 eieren

-200 g geraspte wortel

- ½ soeplepel kaneel

- zout

- vanille

- 100 g walnoten

- 150 g walnoten

- 1 soeplepel walnotenolie

- 50 g bloemsuiker

- scheutje room

- 125 g zelfrijzende bloem

- 62 g donkerbruine suiker

- 50 g boter

- 15-30 ml melk

- zout

- ½ el speculaaskruiden:

* 2 tl kaneelpoeder

* 1 tl kruidnagelpoeder

* 0.5 tl gemberpoeder

* 0,5 tl anijspoeder

* 0,5 tl kardemompoeder

* 0,25 tl zwarte peper

* 0,25 tl cayennepeper

- 60 g bloemsuiker

- 10 g eiwit

- enkele druppels citroensap

- rode gelkleurstof

- gele gelkleurstof

- 2 eieren

- 37,5 ml water

- 125 g suiker

- 200 g malse boter

- 1 vanillestok

- 100 g marsepein

- huidskleurkleurstof

Chocoladecupcake:

- 240 g rietsuiker

- 120 g volkorenbloem

- 135 g amandelpoeder

- 75 g cacaopoeder

- 3 eieren

- ¾ theelepel bakpoeder

- ½ theelepel bicarbonaat

- 190 g gesmolten boter

- 300 ml karnemelk

- vanillextract

- zout

- 150 g malse boter

- 150 g crisco

- 300 g bloemsuiker

- 30 ml mandarijnsap 

- enkele druppels mandarijnextract

- oranje gelkleurstof

- gele gelkleurstof

- 250 g pure chocolade

- 50 cl mandarine napoleon

- 100 g fijne kristalsuiker

- 100 g bloemsuiker

- 17,5 g eiwit

- enkele druppels citroensap

- gelkleurstoffen: rood, groen oranje, paars, geel, blauw

- 100 g marsepein

- 30 g witte marsepein

- enkele mandarijnen voor de decoratie

- chocoladehagelslag

Zo ga je aan de slag:

Wortelcupcakes:

Verwarm de over voor op 170°C.

Klop de boter op samen met de 2 soorten suiker, voeg de eieren een voor een toe en meng goed. Voeg hieraan geraspte wortel, zout, vanille en kaneel toe. Voeg tenslotte de gezeefde bloem en de fijngehakte walnoten toe. 

Verdeel in rode cups voor cupcakes, vul ze voor 2/3de en bak af gedurende 20 minuten. Laat afkoelen.

Maak ondertussen de walnotencrème: doe de walnoten samen met de olie in een mini-blender en laat mixen tot een homogene pasta. Voeg naar smaak bloemsuiker toe en room naargelang de dikte. 

Maak de botercrème door suikersiroop te maken van water en suiker (115°C). Klop de eieren luchtig en klop hierbij de suikersiroop in een dun straaltje. Laat verder kloppen tot het afgekoeld is en voeg geleidelijk aan de boter toe tot een luchtig mengsel. Voeg ook de vanille en een gedeelte van de walnotencrème toe. 

Maak een gat in de cupcake met een appelboor. Vul dat op met de walnotencrème. Spuit de cupcake af met botercrème. 

Maak de pepernootdeeg door zelfrijzende bloem, suiker, zout, kruiden en boter te mengen. Voeg melk toe tot de gewenste dikte. Rol uit, snij er mijters uit en bak 15 à 20 minuten op 180°C. Laat afkoelen. Rol extra pepernoten en laat meebakken. 

Maak suikerglazuur door eiwit op te kloppen met een mixer en geleidelijk aan suiker toe te voegen. Voeg dat het citroensap toe en laat 5 minuten doorkloppen tot een homogene massa met pieken. Meng al dan niet met de kleurstoffen. 

Versier de koek met het gekleurde glazuur (rood en geel). 

Maak een gezicht voor de sint in marsepein en meng met de huidskleurkleurstof. 

Gesuikerde mandarijntjes:

Snij de mandarijnen in zo fijn mogelijke plakjes. Leg ze in een pannetje met 2 lepels water en een beetje mandarijnsap. Breng zachtjes aan de kook en laat 30 minuten pruttelen. Voeg water toe indien nodig. Voeg likeur toe en 1 eetlepel suiker en laat opnieuw 30 minuten pruttelen. Laat de mandarijnen afkoelen en haal ze door de suiker. 

Chocoladecupcakes:

Meng alle ingrediënten goed tot homogeen beslag. Verwarm de oven voor op 160°C en bak 20 à 25 minuten tot het gaar is. Controleer met een satéstokje. Laat afkoelen.

Maak botercrème door boter en crisco luchtig te laten kloppen. Voeg hier geleidelijk aan de bloemsuiker aan toe en daarna het mandarijnextract en het mandarijnsap. Verdeel de botercrème in 2 helften en meng elke helft met kleurstof: geel en oranje. Doe die 2 botercrèmes allebei in dezelfde spuitzak: 1 aan elke kant. Spuit hiermee rozetten op de cupcakes. Breng bovenop de botercrème een partje mandarijn aan. 

Gebruik voor de cakepops hetzelfde beslag. Laat afkoelen eens ze gebakken zijn en steek ze op een stokje. Laat eventueel verder afkoelen in de diepvries om stevige bolletjes te bekomen. 

Smelt de chocolade tot 45°C, spatel 2/3de op een marmeren plaat tot 28 à 29°C en voeg opnieuw bij het resterende 1/3de. Eindtemperatuur moet 31 à 32°C zijn. Dompel de cakepop daarin onder. Laat drogen door het stokje bijvoorbeeld in piepschuim te steken. 

Versier de cakepops zodra ze droog zijn met chocoladeschilfers, suikerglazuur en marsepein. Meng de marsepein met kleurstoffen en maak er het hoofddeksel en pluim mee. Snij de oogjes uit de witte marsepein. Zet zwarte stipjes met het zwarte glazuur en maak een mondje met het rode glazuur (sinterklaas). 

Steek de cakepops op de cupcakes samen met de gesuikerde mandarijntjes. 




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.