De 50 beste restaurants zijn niet de beste: "Stemming is seksistisch en vooringenomen"

El Celler de Can Roca, van de broers Jordi, Joan en Joseph Roca, in Girona werd dit jaar verkozen tot het beste restaurant ter wereld.
EPA El Celler de Can Roca, van de broers Jordi, Joan en Joseph Roca, in Girona werd dit jaar verkozen tot het beste restaurant ter wereld.
De ranking van de 50 beste restaurants ter wereld, die maandagavond bekendgemaakt werd, bevestigt de terugkerende kritiek op de lijst. Sinds enkele weken circuleert een petitie op het internet, die sponsors oproept hun steun aan het evenement terug te trekken. De reden? De awards zijn "ondoorzichtig, seksistisch en zelfingenomen".

"Wat hebben het Deense restaurant Noma, het Spaanse El Bulli en het Britse The Fat Duck met elkaar gemeen? Ze hebben honderden klanten vergiftigd en zijn toch elk verkozen tot het beste restaurant ter wereld."

De kritiek van Occupy50Best, een initiatief van foodblogger Marie 'Eatsider', journalist Hind Meddeb en PR-consultant Zoe Reyners, klinkt scherp. De drie verwijzen naar incidenten waarbij gasten van Noma en The Fat Duck de afgelopen jaren het norovirus opliepen, en kritiek dat El Bulli zijn gasten zou 'vergiftigen' met chemische stoffen die in zijn moleculaire gerechten gebruikt worden.

'Noma, El Bulli en The Fat Duck hebben honderden klanten vergiftigd en zijn toch elk verkozen tot het beste restaurant ter wereld'

Occupy50Best

Eén vrouw

Volgens de initiatiefnemers is dat niet toevallig. "Er zijn geen criteria, en geen objectieve gastronomische of zelfs hygiënische vereisten. De juryleden stemmen anoniem, zonder hun keuzes te moeten verantwoorden of zelfs te moeten bewijzen dat ze er effectief hebben gegeten. Het resultaat? Een ranking die schaamteloos favoritisme, zelfpromotie en seksisme verbindt."

Een terugkerend punt van kritiek is de bijna totale afwezigheid van vrouwelijke chefs in de World's 50 Best Restaurants. Net als vorig jaar is ook in 2015 slechts één van de vijftig gelauwerde chefs een vrouw. Bovendien zitten sommige van de vijftig beste chefs ook in de jury, en zijn partnerlanden Peru en Singapore oververtegenwoordigd op de lijst.

Het is lang niet de eerste keer dat Restaurant Magazine, dat de awards in 2002 lanceerde, bekritiseerd wordt. Als reactie lanceerde het enkele jaren geleden de World's Best Female Chef Award en werd dit jaar voor het eerst een derde partij aangetrokken om de stemmen te tellen.

Rene Redzepi, chef van het Deense Noma, moest zich dit jaar tevreden stellen met een derde plaats.
EPA Rene Redzepi, chef van het Deense Noma, moest zich dit jaar tevreden stellen met een derde plaats.