Dankzij deze gratis app scoor je korting in de supermarkt

thinkstock
Solden in de supermarkt, het bestaat. De nieuwe app Rekub verzamelt van verschillende handelaren welke producten er op dat moment met korting worden aangeboden, omdat ze dringend op moeten. Zo raakt bijvoorbeeld een bakker zijn overschot aan broden kwijt, terwijl de klant maar de helft van de prijs moet betalen. Het idee komt van twee Antwerpse jongedames, die het concept uit ecologische overwegingen hebben uitgewerkt. 

Solden in de supermarkt, dat beperkt zich tot de voedingsmiddelen waar een sticker "snelverkoop" op kleeft omdat de vervaldatum nadert. Zo'n etiket staat vaak garant voor impulsaankopen ter plaatse van dingen die je normaal gezien nooit koopt, maar daar brengt de app Rekub verandering in. 

Marijke De Jongh (30) en Ellien Stinissen (31) lieten Rekub ontwikkelen door het bedrijf IntoApps. De app is een soort digitale etalage waarop je kan lezen in welke winkels bepaalde producten met korting worden aangeboden, omdat de vervaldatum nadert. Een paar doosjes aardbeien of een pak koeken met korting kopen? De app laat zien in welke winkel je een voordelig prijsje betaalt. 

Win-winsituatie
Zowel voor de consument als de handelaar is deze manier van werken een win-winsituatie. Handelaren raken van hun overschotten af, en de klant betaalt minder. Voor beide partijen is de app gratis. Marijke en Ellien kregen IntoApps zo ver om de applicatie gratis te ontwikkelen, vanuit duurzame overwegingen. De app heeft dan ook als doel om voedselverspilling tegen te gaan. Vorig jaar al openden de dames een pop-uprestaurant in Antwerpen waar ze uitsluitend met voedseloverschotten kookten, een idee dat ze nu op deze manier verder uitrollen.

SOS voedselverspilling
Op dit moment hebben zich twaalf Antwerpse handelaren geregistreerd op Rekub, waaronder Delhaize, Oxfam Wereldwinkel en verswinkel Fruxino. De bedoeling is wel dat er op termijn nog verder uitgebreid wordt. "We proberen zoveel mogelijk handelaars te overtuigen, maar dat is niet altijd even makkelijk," vertelt Ellien hierover aan De Morgen. "Eigenlijk is het veel eenvoudiger om je voedseloverschotten weg te gooien, dan dat je de moeite doet om het via de app te koop aan te bieden." Al kunnen deze cijfers misschien handelaren over de streep trekken: wereldwijd wordt één derde van het geproduceerde voedsel weggegooid. Voor Vlaanderen is dat jaarlijks 564 miljoen euro per jaar, een bedrag waar je 300.000 mensen een jaar mee kan voeden.

De app is gratis te downloaden voor iOS en Android. Volg Rekub ook op Facebook.

Screenshot van de app
Facebook Rekub Screenshot van de app