Brusselse school schrapt vis en vlees van het menu

THINKSTOCK
Wat als uw kind op school bijna geen vlees of vis meer zou eten? In de Nederlandstalige basisschool Heilige Familie in Schaarbeek gaan ze het experiment aan. Volgende week schrapt de school vis en vlees van het menu. Als de vegetarische week een succes wordt, krijgen de leerlingen vanaf volgend schooljaar bijna geen vis of vlees meer op hun bord.

De school wil met het project garanderen dat alle leerlingen voldoende gezonde maaltijden krijgen voorgeschoteld, zegt directeur Stef Colens aan brusselnieuws.be. Als het proefproject in de smaak valt, zullen de leerlingen vanaf volgend schooljaar nog maar één keer per week of twee weken vlees of vis krijgen. De vegetarische maaltijden zullen zo worden samengesteld dat ze voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen bevatten, benadrukt Colens.

Voedingsexpert Patrick Mullie (VUB) vindt het op zich geen slecht initiatief. "Minder vlees eten is altijd goed, alleen vraag ik me af of het dan meteen zo extreem moet. Daarom vind ik Donderdag Veggiedag van EVA vzw (Ethisch Vegetarisch Alternatief, red.) zo'n mooi idee, het zet mensen aan om langzaam over te schakelen. Ik heb liever dat veel mensen minder vlees eten dan dat een paar mensen vegetariër worden."

"Vooroordelen niet bevestigen"

Tobias Leenaert, oprichter van EVA, vindt het een "lovenswaardig initiatief". "Donderdag Veggiedag is maar een kleine stap, ik begrijp dat sommigen daar verder in willen gaan. Ik hoop dat het werkt. Het is vooral belangrijk dat de school een beter alternatief kan bieden dan vlees, zowel qua gezondheid als smaak en prijs. Ook is het cruciaal om de vooroordelen over vegetarisch eten niet te bevestigen. Het eten moet lekker smaken, de porties moeten groot genoeg zijn en de leerkrachten geven ook best voldoende duiding."

Leenaert benadrukt ook het belang van de ouders. "Toen in Gent enkele jaren geleden Donderdag Veggiedag werd ingevoerd op school kregen de ouders een brief en een brochure met uitleg. Het is heel belangrijk dat iedereen mee is in het verhaal. Een dergelijk initiatief wordt dan ook best in overleg met de ouders ingevoerd." Die moeten volgens Leenaert wel nog steeds de ruimte krijgen om te beslissen of ze hun kind thuis wel nog vlees voorschotelen.

'Het eten moet lekker smaken, de porties moeten groot genoeg zijn en de leerkrachten geven ook best voldoende duiding'

Tobias Leenaert, oprichter EVA
THINKSTOCK

Ouders sensibiliseren

Volgens Patrick Mullie zullen de kinderen zelf ook een belangrijke rol spelen in het succes van het project. "Ze zullen er thuis over vertellen. Op die manier kunnen ze ook hun ouders motiveren om minder vlees te eten."

Mullie pleit voor een volledige aanpak en hoopt dat het niet bij een eenmalige stunt zal blijven. In landen als Finland en Frankrijk krijgen kinderen elke dag een gezonde, warme maaltijd op school. "In Finland is aangetoond dat kinderen die evenwichtig eten met minder gezondheidsproblemen kampen."

Betere concentratie

Kinderen al van jongs af aan vegetarisch laten eten is geen enkel probleem, benadrukt Mullie, op voorwaarde dat het vlees op een goede manier vervangen wordt. Dat kan door onder meer peulvruchten en vleesvervangers. "Het is een kwestie van op een andere manier een voedingsevenwicht te bereiken", aldus Mullie. Veganistisch eten, waarbij bijvoorbeeld zuivelproducten en eieren worden gemeden, raadt hij voor kinderen wel af.  

Volgens directeur Colens zou een gezond, vegetarisch menu ook voor een betere concentratie bij de leerlingen zorgen. "Als leerlingen geen frieten met een curryworst eten 's middags, zullen ze inderdaad alerter zijn en minder snel in slaap vallen", stelt Mullie. "Maar of dat vegetarisch dieet ook aan hun cijfers te zien zal zijn, betwijfel ik."