Bezint eer ge klinkt: champagne of cava smaakt écht anders in een plastic beker

thinkstock
Morgen is het zover, dan worden er en masse flesjes gekraakt. Maar neem niet zomaar een plastic bekertje voor bubbels mee naar het vuurwerk. Een studie rond champagne toonde immers aan dat de smaak van het goedje echt verandert als je het in een plastic beker serveert.

Smaakt dat glas bubbels op kantoor uit die plastic beker niet zo lekker als verhoopt? Dat heeft niet alleen met perceptie te maken. Sprankelende wijnen serveren in een plastic glas of beker, zorgt ervoor dat de bubbels zich anders gaan gedragen. De bubbels blijven langer aan de randen van een wegwerpbeker kleven, waardoor ze groter worden en de smaak van de vloeistof aantasten. 

Onderzoek naar bubbels

Een team wetenschappers dat onderzoek doet naar de bubbels in champagne (waar zijn die vacatures?) kwam tot die conclusie door in een labo mousserende wijnen te bestuderen in verschillende soorten glazen en bekers. Zelfs harde plastic bekers die wel de vorm hebben van een echt champagneglas, vormen geen garantie voor een even smakelijke borrel, benadrukt hoofdonderzoeker Kyle S. Pratt van de universiteit van Texas. "Het proces waarbij bubbels worden gevormd, is bij plastic helemaal anders dan bij glas," legt Pratt uit. 

Kleine bubbels, betere smaak

Ook deden ze de ontdekking dat bubbels in dure champagnes kleiner en regelmatiger zijn, maar dat ze over het algemeen wel harder bruisen. De grootte van de bubbels heeft dus een grote invloed op de smaak van mousserende wijnen, aangezien onze mond erg gevoelig is aan verschillende texturen. Om die champagne, cava of prosecco echt tot zijn recht te laten komen, doe je dus beter die extra moeite om glazen te voorzien. Santé!
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • wilfried de hert

  Ik vermoed dat uwe cava van 4 € spectaculair zal smaken in een Kristallen glas?

 • Carla Van Geel

  Ook water smaakt anders. Petflessen geven het water echt een plastic smaak. Het ergste is dat er bijna geen flessen in glas meer te vinden zijn. In grootwarenhuizen wel hele gangen vol plastic. Vervuilende plastic. Het zijn niet de consumenten die ze binnengehaald hebben, ze hebben zelfs soms geen keuze meer, de bedrijven domineren ze.

 • Rolande De

  Is niet alleen voor Cava of Champagne, telt ook voor andere dranken !

 • John Rogers

  Nota bene gaan de meeste voedings- en drankwaren in plastiek verpakkingen ook nog eens een chemische verbinding in de algehele voedselketen aan, happy newyear!

 • jan kop

  de beste bediening krijg je op nieuwjaar hoe dan ook thuis,iedereen werkt dan tegen zijn goesting en kunnen de drukte nt aan