Ga naar de mobiele website
^ Top

Bevroren yoghurt: echt een gezond alternatief voor ijs?

Thinkstock
Trendy ben je tegenwoordig niet meer met een afhaalkoffie of een ijsje, maar wel met een potje bevroren yoghurt in je hand. Niet alleen in Amerika en Engeland zijn de 'frozen yoghurt bars' erg populair, maar ook in België schieten ze als paddenstoelen uit de grond. Maar is zo'n bevroren yoghurt wel zo gezond als men beweert? Wij zochten het uit.

Het principe van de bevroren yoghurt is vrij simpel. In de eerste plaats bepaal je de smaak van je yoghurt, net zoals je dat bij een ijsje zou doen. Daarna kan je nog kiezen voor een 'topping': chocoladeschilfers, smarties, noten, aardbeien, enzovoort.

Gezonde traktatie
Populair is het alleszins wel, ook bij celebs. Zo lieten onder andere Katie Holmes, Elle Macpherson, Kanye West en Keira Knightley er zich al mee fotograferen. En ook de 'gewone' mens laat zich steeds vaker verleiden door het 'gezonde' tussendoortje. Volgens een Brits onderzoek is 70 procent van de klanten vrouwelijk, meestal tussen 18 en 35 jaar.

"Zij zijn op zoek naar een gezonde traktatie waar ze zonder schuldgevoel van kunnen genieten. Als ze een gewoon ijsje eten, dan voelen veel meisjes zich schuldig. Met een bevroren yoghurt krijgen ze genot, zonder dat ze het gevoel hebben dat ze moeten gaan sporten of zichzelf voor de rest van de dag uithongeren", meent Donald Murray, één van de vroege 'frozen yoghurt' verkopers in Groot-Brittannië.


Uiteraard is Murray overtuigd van de gezonde kwaliteiten van zijn product, dat gemaakt wordt met echte melk in plaats van melkpoeder. "Het is qua voedingswaarde perfect in balans. Het is natuurlijk vetvrij en zit vol probiotica, die goed zijn voor het immuunsysteem en de spijsvertering", aldus Murray van Frae.

Ook andere verkopers zijn overtuigd dat de yoghurt gezond is. "Ons product wordt gemaakt met echte yoghurt en Mexicaanse agavesiroop in plaats van suiker én afgewerkt met vers fruit. Bovendien zitten er geen chemicaliën in", zegt Rob Baines van Snog.

Maar...
Maar hoe denken voedingsdeskundigen erover? Zij zijn vrij positief over het vetgehalte van de bevroren yoghurt zelf, maar menen dat de toppings en het suikergehalte de voordelen teniet doen. Op die manier bevatten de tussendoortjes bijna even veel suiker als bijvoorbeeld een McFlurry in McDonalds of een donut.

Nutritioniste Lana Masor legt uit: "Er zijn twee dingen die voeding echt goed doen smaken: vet en suiker. Dus als iets vetarm is en toch overheerlijk smaakt, dan kan je er bijna zeker van zijn dat het overladen is met suiker."

Volgens onderzoek gaat het gemiddeld om 22 gram suiker per 100 gram. "En als men beweert dat de yoghurt ook suikerarm is, dan weet je gewoon dat het wel artificiële zoetstoffen bevat, net zoals een heleboel andere chemicaliën."

Thinkstock


Bovendien heeft het ook geen positieve impact op je gewicht. "Zelfs al is de bevroren yoghurt vetarm, als ze rijk zijn aan suikers, dan zal je lichaam die suiker opslaan als vet", vult voedingsdeskundige Alice Mackintosh aan. "Het biedt ook niet veel nutritionele waarde, dus mag het niet gezien worden als een gezond tussendoortje. Bovendien is het probioticagehalte te laag om een positieve impact te hebben", voegt ze toe.

Echte probleem
Critici vragen zich ook af of de hype niet enkel een manier is om het gedrag van size-zero celebrities na te bootsen, die met de potjes bevroren yoghurt gespot worden op weg naar hun yoga- of pilatesles.

Susie Orbach, auteur van 'Fat is A Feminist': "Voor veel vrouwen is de bevroren yoghurt een ijsje, maar dan zonder de stoute en gevaarlijke eigenschappen. Het geeft je een boost van room en suiker, zonder de calorieën."

Volgens haar ligt het echte probleem ergens anders. "De strijd die vrouwen echt voeren is het leren genieten van voedsel. Als ze een bevroren yoghurt eten en er echt van genieten, dan is dat geweldig. Maar als ze het enkel eten omdat het weinig calorieën bevat, dan zullen ze achteraf blijven verlangen naar datgene wat ze zichzelf ontzegd hebben: een echt ijsje", aldus Orbach.

Meer over


Meld een bug