Belgische cocktails behoren tot wereldtop: zo maak je ze zelf

David Lebeer van The Cobbler
Cobbler David Lebeer van The Cobbler
Op reis is het altijd een hele zoektocht naar die ene coole cocktailbar. Dat is nu verleden tijd. Met het boek ‘150 bars you need to visit before you die’ van de Belgische cocktailmaestro Jurgen Lijcops weet je wereldwijd altijd waarnaartoe voor een natje en een droogje. Ook in België. «De bar scene in ons land is echt van een topniveau.»

Noem hem gerust de Sergio Herman van de cocktailwereld. Met zijn Bar Burbure op de Antwerpse Vlaamsekaai behoort Jurgen Lijcops tot de wereldtop. Die kennis deelt hij nu in zijn boek ‘150 bars you need to visit before you die’, met zijn favoriete drinkgelegenheden over de vijf continenten heen, van wereldsteden als Singapore en Londen tot Gent en Antwerpen. Voor wie zelf aan het shaken en stirren wil slaan, zijn er ook 18 signature cocktails te ontdekken.

Je vermeldt een vijftal Belgische cocktailbars. Een verplicht nummertje?

«Totaal niet. Ik stond erop. Het boek zal verschijnen in New York, Parijs, Berlijn en tal van andere grote steden. Als we de Belgische bar scene internationaal kunnen uitlichten, is dat mooi genomen, want onze bars zijn top. We hebben afgeklopt op 150 adresjes, want anders had ik zeker 20 Belgische bars opgenomen.»

Wat zijn jouw favoriete plekjes uit het boek?

«Moeilijk kiezen maar ik heb een voorliefde voor de Manhattan Bar in Singapore en The Savoy in Londen. Er staan in het boek ook beachbars, tikibars en rooftops, maar ik heb een voorliefde voor hotelbars. Zelfs in heel drukke steden zoals Parijs en New York kom ik daar altijd tot rust.

Wat drinken we deze zomer?

«Gin is absoluut nog niet van het landschap verdwenen. Het blijft easy to make, easy to drink. Wat je nu vaker ziet, zijn bubbels met een modifier, zoals champagne met perzik of St. Germain-vlierbloesemlikeur. De mensen thuis slaan stilletjes aan het experimenteren. Eerst maakten ze een gin-tonic met garnering, nu wagen ze zich al eens aan een negroni, met drie ingrediënten.»

De beste Belgische bartender

Een van de adresjes uit het boek is The Cobbler, de hotelbar van 1898 The Post, op de Gentse Graslei. Bartender David Lebeer mag zich nu officieel de beste bartender van België noemen. Hij kon tijdens de World Class competitie, de grootste cocktailwedstrijd ter wereld, in Amsterdam de jury, waaronder Nick Bril van The Jane, overtuigen met zijn ‘Overton Gin Fizz’, een creatie op basis van Tanqueray Ten en appelsap. Gelukkig heeft David ook een vereenvoudigd recept, geïnspireerd op de winnende cocktail, met ingrediënten die je makkelijk in de winkel kan vinden of thuis kan maken. 

David Lebeer, beste bartender van België
Lannoo - 150 bars you need to visit before you die David Lebeer, beste bartender van België

Voor 1 cocktail

50 ml Tanqueray 10

30 ml biohoning-soyaroomsiroop (zie recept)

25 ml vers citroensap

2 druppeltjes oranjebloesemwater

20 ml sprankelend appelsap (zoals Appletiser)

Bereiding

Gebruik lokale en biologische ingrediënten, want de bedoeling van deze cocktail is dat hij duurzaam is.

Voor de biohoning-sojaroomsiroop: verwarm 100 g honing met 64 g sojaroom (dat vind je in de biowinkel) lichtjes, tot honing en room volledig homogeen geworden zijn. Laat afkoelen en bewaar in een proper flesje in de koelkast. Vóór gebruik eens goed schudden.

Voor je de citroen perst, snijd met behulp van een dunschiller een zeste van de citroen.

Doe de ingrediënten met uitzondering van het appelsap in een shaker. Vul deze vol met ijsblokken en shake hard voor 12 seconden.

Zeef de cocktail met behulp van een strainer en een fijne zeefje in een glas over vers ijs.

Vul af met 20 ml Appletiser. Even omroeren zodat het appelsap gelijk verdeeld is over het glas. Garneren met eetbaar bloempje uit de tuin.

Trend: jenevercocktail

Het Belgische tweesterrenrestaurant Le Château du Mylord serveert dan weer een cocktail op basis van Filliers premiumjenever. Ook The Pharmacy, de Knokse bar van Hannah Van Ongevalle en haar familie, is helemaal mee met de hype.

cocktail op basis van jenever
Filliers cocktail op basis van jenever

Voor 1 cocktail

4 cl Filliers 0 jaar oude graangenever
4 cl Suikersiroop
4 cl gemberbier
Een takje verse munt en stukje verse gember

Vul een longdrinkglas met ijs, voeg alle ingrediënten toe, behalve het bruiswater. Roer alles kort even om met een lange lepel en top het glas af met een scheut bruiswater. Voeg het takje munt en het stukje gember toe als smaakmaker en garnering.

Gemberbier blijft hot

Dankzij de populariteit van cocktails als Moscow Mule en Dark 'n' Stormy is gemberbier geen nobele onbekende meer. Schweppes lanceert nu een nieuwe softdrink met de pittige Aziatische smaak, die je puur kan drinken of mixen met je favoriete spirit. Zij vroegen aan Yannick Van Dyck van de Belgische cocktailblog Negroni om het als basis te gebruiken voor een cocktail. Het lekkere resultaat? De Pappy Taylor, met Schotse whisky.

Schweppes

Voor 1 cocktail

4,5 cl Scotch whisky zoals Glenfiddich
1,5 cl Peated Malt Whisky (geturfde whisky)
2 cl limoensap
1 cl gembersiroop
10 cl Schweppes Ginger Ale
gedroogd limoen schijfje en gekonfijte gember als garnituur

Vul een longdrinkglas met ijsblokjes en voeg 4,5 cl Glenfiddich whisky, 2 cl limoensap en 1 cl gembersiroop toe. Roer alle ingrediënten even door elkaar. Voeg 10 cl Schweppes Ginger Ale toe en roer nog 1 rondje in het glas. Werk de cocktail af met 1,5 cl peated malt whisky, zonder te roeren, en garneer met een schijfje gedroogde limoen en enkele stukjes gekonfijte gember.

‘150 bars you need to visit’, uitgeverij Lannoo, € 24,99 in de boekhandel
Lannoo ‘150 bars you need to visit’, uitgeverij Lannoo, € 24,99 in de boekhandelReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels