Belgen onderuit op Bocuse d'Or

Het Zweedse team met chef Tommy Myllymaki (rechts) heeft de eerste grote winst beet.
EPA Het Zweedse team met chef Tommy Myllymaki (rechts) heeft de eerste grote winst beet.
Zweden heeft in Stockholm de Europese finale van de prestigieuze gastronomieprijs Bocuse d'Or 2014 gewonnen. Denemarken en Noorwegen eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats. België eindigde pas veertiende en ziet zo de mondiale finale op 27 en 28 januari in Lyon aan zich voorbijgaan. Enkel de twaalf beste van de Europese finale gaan door.

Ons land werd vertegenwoordigd door chef Peter Aesaert van restaurant 'Kasteel Viteux' in het Oost-Vlaamse De Pinte. Aesaert, gecoacht door sterrenchef Peter Goossens, had in september vorig jaar de Belgische finale gewonnen. In Stockholm slaagde hij er evenwel onvoldoende in de jury te overtuigen van zijn gerechten.

De gastronomieprijs Bocuse d'Or is genoemd naar de vermaarde Franse chef Paul Bocuse, 88 inmiddels.

Peter Aesaert.
BELGA Peter Aesaert.