Belg eet minder zout

Sinds acht jaar geleden met de metingen gestart werd, is onze zoutconsumptie met tien procent gedaald. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de FOD Volksgezondheid en de federale voedingsindustrie Fevia, meldt de VRT. Gemiddeld eten we 1 gram per dag minder zout. Maar dat betekent niet dat we er al zijn.

Het grootste deel van het zout dat we binnenkrijgen, komt uit voeding die we in de supermarkt kopen. Acht jaar geleden maakte de FOD Volksgezondheid afspraken met de voedingsindustrie om het zoutgehalte in die producten te verlagen.

"De voedingsindustrie heeft ervoor gezorgd dat het zoutgehalte in verschillende producten langzaamaan afgebouwd werd", zegt Sven Hendrickx van de FOD Volksgezondheid op Radio 1. "Dat gebeurde op zo'n manier dat de consument er niets van gemerkt heeft."

Beperkingen

De acties wierpen hun vruchten af. In acht jaar tijd daalde ons zoutverbruik met 10 procent. Uit urinestalen blijkt dat we nu gemiddeld 9,5 gram zout per dag eten, 1 gram minder dan in 2007.

Dat moet nog omlaag: de Hoge Gezondheidsraad raadt aan niet meer dan 5 gram zout per dag te consumeren. Maar er zijn beperkingen. "Er is een minimum aan zout nodig om degelijke producten te maken", zegt Nicholas Courant van Fevia. "Bovendien is ons smaakpatroon redelijk zout: de Belg geniet van voeding en heeft een voorkeur voor voeding met veel smaak. Dat is een deel van onze cultuur, waar we ook fier op mogen zijn."

THINKSTOCK