Ga naar de mobiele website
^ Top

Banaan-cheesecake, en andere recepten met overrijpe bananen

Unsplash
Het weer mag dan niet al te zomers zijn momenteel, het is nog steeds warm genoeg om je bananen in ijltempo bruin te krijgen. Plots een hele tros (over)rijpe bananen op je aanrecht liggen? Ideaal. Want in tegenstelling tot aardbeien of druiven is de net iets te rijpe banaan nog wel perfect bruikbaar. Als ingrediënt in een banana colada of cheesecake met bananenpudding, bijvoorbeeld.

Pannenkoekjes van banaan

Pannenkoeken als ontbijt? Yes, please. Dat kan zelfs zonder schuldgevoel, als je deze gezonde versie klaarmaakt. Met enkel een goed rijpe banaan, een ei en wat havermout, tover je een voedzaam en smakelijk ontbijt op tafel.

Voor 2 personen:
1. Plet 2 rijpe bananen met een vork tot een smeuïge massa.
2. Voeg 2 eieren toe en roer goed door elkaar.
3. Doe er 80 gram havermout bij en mix tot een glad deeg.
4. Laat wat kokosolie of een andere vetstof smelten in een kleine pan en bak het deeg aan weerszijden tot kleine, smakelijke pannenkoekjes.

Unsplash

Healthy nicecream

Al kennisgemaakt met nicecream? Deze gezonde ijsjes maak je zelf thuis zonder ijsmachine. Zonder melk en room, maar met minstens evenveel smaak. In de link hierboven zie je ze allemaal, maar deze topper met enkel banaan en pindakaas is belachelijk eenvoudig en lekker. 

Voor 2 personen:
1. Snij 2 rijpe bananen in kleine plakjes, en leg een paar uurtjes in de diepvries.
2. Doe het bevroren fruit in de blender met 1 eetlepel pindakaas en mix goed door elkaar. Klaar!

kos

Banana colada

Voor een piña colada is het nog net iets te vroeg, maar deze alcoholvrije smoothie op basis van banaan en aardbei kan er wél al in.

Voor 2 personen: 
1. Snij een ananas tot je anderhalf kopje ananasblokjes hebt, en zet een paar uur in de diepvries. 
2. Plet 200 gram aardbeien tot een puree.
3. Mix in een blender of met de mixer de bevroren ananas met 1 rijpe banaan, 1,5 kopje kokosmelk en 1 kopje Griekse yoghurt.
4. Vul 2 glazen voor 1/3 met de ananas-banaanmix. Voeg dan 2 lepels aardbeienpuree toe en roer er zachtjes door in een draaibeweging. Herhaal dit twee keer voor een mooi effect zoals op onderstaande foto. 

(Voor een lichtere versie kan je de helft van de kokosmelk door water vervangen. Gebruik dan eventueel ook kokosyoghurt voor de smaak)

Pinterest

Bananenbrood

Bananenbrood is een lekker tussendoortje voor bananenliefhebbers, dat nog beter afsmaakt als het fruit heel rijp is. Wij geven een basisrecept mee, maar je kan naar hartenlust experimenteren met bijvoorbeeld de versie met noten van Jeroen Meus, een receptje met vijgen of deze zoete perzik-kokosvariant. 

Voor één bananenbrood:
1. Plet 3 rijpe bananen en meng met 250 gram zelfrijzende bloem. Voeg 1 eetlepel bicarbonaat toe. 
2. Doe 125 gram suiker bij 125 gram boter op kamertemperatuur, zodat het makkelijk mengt. Voeg een ei toe aan het mengsel.
3. Doe het suikermengsel bij het banaan-bloemmengsel en zet 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180°.

thinkstock

Banaan-pindakaaskoekjes

Banaan met pindakaas heeft zich eerder al bewezen als een perfecte combo, en dat is voor dit recept niet anders. Bovendien is de banaan zo al zoet genoeg, waardoor je geen suiker moet toevoegen. 

1. Verwarm de oven voor op 200°.
2. Prak 2 rijpe bananen met 2 eetlepels pindakaas in een kom.
3. Voeg daarbij 60 gram zelfrijzende bloem en 80 gram havermout. Kruid af met kaneel. 
4. Leg met een lepel kleine hoopjes van het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak goudbruin in ongeveer 15 minuten. 

Pinterest

Cheesecake met bananenpudding

We hebben het beste voor het laatste bewaard. Al moeten we toegeven dat deze eentje is voor wie het niet erg vindt om een tijdje in de keuken door te brengen. Maar het loont wel met een overheerlijke taart, voor de extreme banaanverslaafden. Bring it on. 

1. Verwarm de oven voor op 160°

Voor de korst:
2. Meng in een kom 1,5 kop verkruimelde vanillewafels met 5 eetlepels gesmolten boter en 5 eetlepels suiker. 
3. Leg bakpapier in een springvorm met een doorsnede van 25 cm en verdeel de korst erover. 
4. Bak de korst 10 minuten in de oven en haal eruit. 

Voor de vulling: 
5. Verlaag de temperatuur van de oven tot 150°. 
6. Meng in een kom 3 pakjes roomkaas van 200 gram met 1 kop suiker, 3 eetlepels bloem en 100 gram puddingmix (eventueel met banaansmaak). Mix door elkaar met een keukenmachine of mixer op lage stand.
7. Voeg één voor één drie eieren toe en klop het mengsel zachtjes. 
8. Doe daar 3 geplette rijpe bananen bij en een druppeltje vanille-extract. Klop zachtjes verder tot een homogeen maar klonterig geheel. 

De hele taart: 
9. Doe het mengsel in de springvorm en bak voor 1 uur en 30 à 45 minuten. Zet daarna de oven uit en laat er nog 20 minuten zo instaan. 
10. Open de deur van de oven en laat de taart er nog 20 minuten instaan.
11. Haal er daarna uit en laat afkoelen.
12. Garneer eventueel met wat schijfjes banaan en slagroom.

Pinterest



Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug