Amerikanen krijgen Pepsi light zonder aspartaam

AP
Pepsi gaat in de Verenigde Staten de zoetstof in de light-varianten van cola vervangen. Nu drinken Amerikanen nog aspartaam in hun Diet Pepsi, maar dat wordt na de zomer sucralose, ook bekend als Splenda.

Reden voor de gewijzigde ingrediëntenlijst is de terugloop in de verkoop van light-frisdranken. Volgens Pepsi heeft aspartaam een slechte naam gekregen en is dat de belangrijkste reden van de dalende populariteit. Ook concurrent en marktleider Coca Cola verkoopt minder cola met zoetstoffen: in de afgelopen drie maanden alleen al 20 procent minder. Dat bedrijf heeft geen plannen om te stoppen met aspartaam.

De nationale gezondheidsdienst zegt dat aspartaam veilig is, maar Amerikaanse consumenten denken daar anders over. Sucralose heeft geen last van het negatieve imago. Pepsi testte de cola met de nieuwe zoetstof uitgebreid en volgens het bedrijf herkennen coladrinkers de smaak maar is het mondgevoel iets anders. De wijziging wordt alleen in de Verenigde Staten doorgevoerd en niet in andere landen.