Altijd trek? Umami helpt je honger stillen

Onder meer gedroogde shiitake paddenstoelen smaken erg umami.
thinkstock Onder meer gedroogde shiitake paddenstoelen smaken erg umami.
Niemand kan precies uitleggen hoe umami - de vijfde basissmaak - nu eigenlijk smaakt. Wat wél vaststaat, is dat het een belangrijke rol kan spelen in je strijd tegen de vakantiekilo's. Volgens recent onderzoek helpt de smaak je honger te stillen, waardoor je minder snel in de snoepkast duikt.

Als het over voedsel gaat, hebben we het vaak over vier basissmaken: zout, zoet, bitter en zuur. In dat rijtje hoort echter ook nog de mysterieuze umami, wat in het Japans 'hartig' betekent. Hoe het smaakt, is moeilijk uit te leggen, maar umami is wat gebakken spek zo aantrekkelijk maakt. Andere umami-rijke producten zijn onder andere tomaten, ketchup, parmezaanse kaas, sojasaus, wijn en bepaalde soorten paddenstoelen.

De smaak wordt gevormd door glutamaat, en recent onderzoek heeft uitgewezen dat dit aminozuur voedsel beter doet smaken. En daarom ook een voldaner gevoel geeft na het eten. Tijdens een recent Amerikaans experiment werden proefpersonen in twee groepen opgedeeld. De ene groep kreeg soep met veel toegevoegd glutamaat, de andere groep zonder.

Wat bleek? De groep waarvan het umami-gedeelte in de mond meer geprikkeld werd, at de rest van de dag veel minder. Ze voelden zich voldaan met een kleinere maaltijd. Umami-rijk voedsel kan dus de eetlust inperken, en een positief effect hebben op je dieet. Wat natuurlijk niet betekent dat je veel gebakken spek moet eten.