Aardappelpannenkoeken van Jeroen Meus

Verne
'Raggmunk' is de naam van deze Zweedse aardappelpannenkoekjes. Een beetje zoals de Zwitserse rösti, maar dan in miniversie. In Zweden worden de koekjes met varkensvlees en rode bosbessen gegeten - aan jou om daar een Vlaamse variant op te verzinnen.

Ingrediënten voor 4 personen:
• 600 g loskokende of frietaardappelen (het liefst oude)
• 90 g patisseriebloem
• 3 dl melk
• 1 ei
• boter of ghee (geklaarde boter)
• peper van de molen
• zout

Extra materiaal:
• grove groenterasp

Bereidingstijd:
25 minuten

Bereidingswijze:
Schil de aardappelen.

Meng de bloem met de melk en het ei tot een glad beslag.

Rasp de aardappelen fijn in lange sliertjes.

Doe de geraspte aardappelen in het beslag, voeg een snuif zout toe en meng voorzichtig met een vork.

Doe een klontje boter of ghee in een grote braadpan of koekenpan en laat smelten op een matig vuur tot hij bruist.

Schep per pannenkoekje telkens één volle vork van het beslag in de pan. Druk het hoopje goed aan tot een egaal koekje. Leg de pan vol.

Bak de pannenkoekjes in ongeveer twee minuten goudbruin.

Draai ze met een spatel om.

Laat de pannenkoekjes verder bakken op een zacht vuur tot de binnenkant gaar is.

Jeroen Meus
Verne Jeroen Meus