7 dingen die we weggooien, maar perfect eetbaar zijn

Unsplash
Onze maatschappij wordt getekend door verspilling. Elke week belandt een groot deel van onze koelkastinhoud in de vuilnisbak omdat we de spullen niet op tijd konden opeten. En daarnaast gooien we ook dingen weg waarvan we denken dat het afval is, maar die eigenlijk perfect eetbaar zijn. Wij geven een overzicht om het milieu en je portefeuille wat te sparen.

1. Stam van broccoli en bloemkool
Deze twee groenten vallen onder de kruisbloemenfamilie en zijn een van de gezondste producten die je kan eten. Het is dan ook zonde om de stammen weg te gooien. Toegegeven, ze zijn een stuk harder, maar zitten wel tjokvol betacaroteen, antioxidanten en foliumzuur. Stop ze in een groentensoep of rasp ze in een salade.

2. Wortelloof
Wie biologische wortels koopt, moet er het loof er zelf nog afsnijden. De meeste mensen gooien die groene bladeren gewoon weg, ook al zijn ze een uitstekende bron van vitamine A. Stop ze samen met wat olie, kaas en noten in een blender voor een verrukkelijke pesto.

3. Schil van watermeloen
Weinigen weten dat de harde schil van de watermeloen perfect eetbaar is. Ze bevat veel citrulline, een aminozuur dat je aders ontspant en verbreedt, en zo goed is voor je bloeddruk. Je kan ze in stukjes snijden en pekelen, wat je een lekkere snack oplevert.

4. Komkommerschil
Het komkommervlees zelf bestaat vooral uit water; zoals bij veel groenten zitten de voedingsstoffen voornamelijk in de schil. Bij komkommer bevat die veel vitamine K, wat goed is voor je botten en je bloedstolling. Laat die schil er dus gewoon aan, maar vergeet dan wel niet even goed te wassen.

Unsplash

5. Appelsienen
Pruts jij ook al die witte schilletjes van je appelsien? Dat is helemaal nergens voor nodig. Het 'merg' bevat veel hesperedine, wat je cholesterol en je bloeddruk verlaagt én ontstekingsremmend werkt. Daarnaast zit het ook vol pectine, wat je langer een vol gevoel bezorgt. Alleen maar goed voor je gezondheid dus. Ben je geen fan van de bittere smaak? Gooi de hele handel dan in een smoothie.

6. Ajuinschil
De buitenste lagen van de ajuin zijn natuurlijk niet erg lekker, maar ze bevatten wel veel quercetine. Dat is een antioxidant die je bloeddruk helpt te regelen. Je kan er je voordeel uithalen door de schillen in te vriezen en ze boven te halen als je een groetenbouillon maakt.

7. Koolbladeren
Ook de buitenste koolbladeren sneuvelen in onze keuken, terwijl ze evenveel vitamine A, C en B bevatten als de rest van de kool. Gooi ze in soep of snij ze in kleine reepjes en voeg ze toe aan een wokgerecht.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Van Den Bergh

  Iemand die kan koken gooit niks weg.

 • Jan Heyvaerts

  En ik heb altijd gedacht dat je geen vlees afval in je groene container mocht dumpen Lies.

 • marjan pinceel

  Mijn broer ik vochten er bijna om ,voor de stam van de bloemkool.

 • Lies De Vuyst

  Alles wat wij "weggooien" gaat richting kippenhok. Mijn groencontainer wordt enkel gebruikt om rot vlees en m'n eco-kattenbakvulling te dumpen.

 • Marleen Van Holsbeke

  Ik gooi NOOIT oets weg, ALLES wordt gebruikt, ofwel kort aangestoofd ofwel in de soep. Ik doe al 40j. niet mee aan de weggooi-maatschappij