5 tips om ook op het werk gezonder te eten

thinkstock
Is Dagen zonder Vlees voor jou ook het uitgelezen moment om het wat gezonder aan te doen? En lukt dat thuis prima, maar word je op het werk toch keer op keer weer verleid door die heerlijk geurende steak of het smakelijke pastabuffet? Met deze tips wordt het een fluitje van een cent.

1. Vermijd de 'snack' lunch

Een maaltijd hoort niet uit een automaat te komen. Een zakje chips, blikje cola of reep chocolade lijken misschien de ideale uitkomst als je maar weinig tijd hebt. Maar de tijd die je bespaart door de rij in het bedrijfsrestaurant te ontwijken wordt grotendeels teniet gedaan door je gebrek aan energie en productiviteit na zo'n ongezonde maaltijd. Als je graag de namiddag zonder suikerdipje doorkomt, loop je toch beter langs de saladebar.

2. Maak zelf je lunch

Niemand weet wat er precies allemaal in die bedrijfsmaaltijden zit. Dus of dat slaatje met die dressing wel echt zo gezond is, is nog maar de vraag. Wie echt zeker wil zijn van zijn zaak, maakt 's ochtends zelf een lekkere voedzame maaltijd. Geen tijd? Maak dan op zondag eten klaar voor de rest van de week. 's Avonds uit de diepvries halen zodat het op tijd ontdooid is, en you're ready to go. Of spreek eens met collega's af om voor elkaar te koken?

3. Eet niet aan je bureau

Niet alleen is de kans groter dat je voor een snelle en ongezonde hap kiest wanneer je achter je bureau blijft zitten, je zal ook sneller en meer eten omdat je met je gedachten elders zit. Neem dus even pauze, ga voor een gezellige babbel met je collega's en eet bewust. Zo zal je je minder snel overeten.

4. Variatie is de sleutel

Ga niet iedere dag voor een sandwich met kaas of een belegd broodje. Er zijn tegenwoordig tal van gezondere en alternatieve gerechten. Niet alleen is zo'n originele lunch veel smakelijker dan de zoveelste smos kaas, als je voldoende varieert krijg je ook steeds andere ingrediënten en voedingswaarden binnen. Inspiratie nodig? Deze gezondheidsexperts delen alvast hun favoriete ontbijt, ook ideaal als lichte lunch.

5. Zoek een buddy

Wedden dat er op kantoor nog genoeg collega's zijn die ook graag wat voedzamer zouden willen eten? Spoor zo'n maatje op en motiveer elkaar om ook op het werk gezond te eten. Bovendien weten je collega's zo ook dat ze jou in het vervolg geen stukje taart hoeven aan te bieden bij een verjaardag. En dat maakt het meteen een stuk makkelijker om nee te zeggen.