5 fouten die ook jij maakt als je sushi eet

Getty Images
Sushi is met stip op een het meest populaire Japanse gerecht dat is komen overwaaien naar onze contreien. Maar weet jij eigenlijk echt hoe je de lekkernij moet oppeuzelen? Speciaal voor Internationale Sushi Dag verklapt de Japanse chef-kok Masaharu Morimoto 5 fouten die zelfs de grootste sushiliefhebber maakt.

1. Je sushi niet in een keer opeten

Elk stukje sushi is speciaal ontworpen om je de perfecte balans tussen smaken en texturen te bezorgen. Door de lekkernij in verschillende beten naar binnen spelen, verpruts je dus gewoon de smaak. Gewoon. Niet. Doen.

2. Wasabi mengen onder je sojasaus

Volgens chef-kok Morimoto bevat elk goed stukje sushi al een beetje wasabi, net onder de vis en moet elke kok weten hoeveel hij precies moet gebruiken. Wasabi mengen onder je sojasaus is volgens hem dus volledig overbodig.

3. Je sushi met de rijstkant in je sojasaus doppen

Hoewel sushi van structuur stevig genoeg is om niet uit elkaar te vallen, is het geen goed idee om hem met de rijstkant in je sojasaus te doppen. Daardoor zal de sushi te veel van het goedje absorberen wat de smaak niet ten goede komt. Bovendien moet sushi volgens Morimoto op zichzelf al voldoende smaak hebben, en dus ook onder sojasaus lekker zijn.

4. Je bent bang om je handen te gebruiken

Als je geen held bent met stokjes, voel je dan zo vrij om je handen te gebruiken. Zorg er alleen voor dat ze schoon zijn voor je je op je favoriete lekkernij stort.

5. Gember samen met je sushi eten

De gember die samen met je sushi geserveerd wordt, is bedoeld om je mond tussen de gangen door te schoon te maken zodat je alle smaken goed blijft proeven, niet als garnering voor je sushi.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stella Birkenbrau

  @Jef, spreekt men zich niet tegen wanneer men schrijft 'Je sushi niet in een keer opeten' gevolgd door 'Door de lekkernij in verschillende beten naar binnen spelen, verpruts je dus gewoon de smaak'? Hoe moet 't nu? Dat is wat ik me afvroeg, niet wat jij antwoord, hoe correct dat ook is… Trouwens, hier geen goeie sushi? Ik mag geen reclame maken maar in Kortenberg...

 • Kathy Peeters

  Ik denk dat ik gewoon mijn sushi eet zoals ik dat wil

 • Frans De Bakker

  Ik leef in Azië en noem deze beweringen onzin. Mogelijk zijn 99% van de Aziaten hier fout?

 • michel wanquet

  @johnny L Verhoeven, waarom zou dat onzin zijn? Net zomin als elke Belg een gastronoom is, is elke Japanner dat. Hoeveel zijn er bij ons niet die in de frituur hun frieten laten overgieten met stoofvleessaus en een goeie kwak mayonaise?

 • Jef Smit

  Stella, je sushi niet in 1 keer opeten is net de fout die er gemaakt wordt... Sushi die wij hier eten is niet te vergelijken met die uit Japan. Daar heb je inderdaad geen soja nodig, de vis leeft dan ook nog 5 minuten voor je je sushi eet.