Exclusief voor abonnees

3 x recepten met bagels voor een ‘easy does it’-paasbrunch

Bram Debaenst
Bagels hebben niet zomaar een gat in het midden. Want zo bakken ze egaler bruin. En vroeger, toen de Joodse bakkers ermee naar New York trokken, waren ze gemakkelijker te vervoeren op een stok. Bovendien zijn ze ideaal voor een ‘easy does it’-paasbrunch. Vrolijk Pasen!

Wist je dat…

... bagels van oorsprong uit Polen komen? Joodse immigranten namen deze lekkernij, die naar verluidt al rond 1600 gegeten werd, mee naar de Verenigde Staten. Daar vestigden ze zich onder meer in New York, in het zuidoosten van Manhattan. Al snel gingen Joodse bakkers met broodkarren door de stad. Intussen maken ze een belangrijk deel uit van de New Yorkse streetfoodcultuur.

... een bagel voor het bakken gekookt wordt? Dat zorgt voor zijn kenmerkende smaak, kleur en textuur.

Waar koop je ze?

Ook bij ons zijn bagels geen onbekenden meer.

Veel ontbijt- en lunchbarretjes als WASBAR en Jackie’s Bagelbar in Gent serveren ze. Verse bagels vind je bij Joodse bakkers als Kleinblatt (Provinciestraat 206, Antwerpen). Maar nu vind je ze ook haast in elke supermarkt. New York Bakery Co. maakt bagels op authentieke wijze, gekookt en dan gebakken op steen, om ze aan de buitenkant stevig en vanbinnen zacht te maken. Je kan ze kopen bij Colruyt. Ook Delhaize, SPAR en Carrefour hebben bagels in hun assortiment.

Zo warm je ze op

Voor een krokante bagel snij je de broodjes open en rooster je de helften 2 à 3 minuten in de broodrooster. Zijn je bagels aan de taaie kant en wil je ze zachter maken, wikkel ze dan in een stuk vochtig keukenpapier en leg ze dan 12 seconden in de microgolfoven.

Bevroren bagels warm je 12 minuten op in een oven van 180 °C. Zijn je bagels meer dan twee dagen oud en behoorlijk hard, druppel er dan water over en wikkel ze in aluminiumfolie. Leg ze dan 10 minuten in een oven van 180 °C.

Je hebt 29% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

  • Onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Iedere week gratis tickets en straffe kortingenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.