3 x onze favoriete recepten uit Nathalie Meskens’ nieuwe boek ‘Plan Vegan’

Nathalie Meskens
Filip Van Roe Nathalie Meskens
Nathalie Meskens is al twee jaar vegan en deelt die levensstijl in haar nieuwe boek Plan Vegan, dat vanaf vandaag in de winkelrekken ligt. Ze gidst jou om bewust met jezelf, je lichaam, je mindset, je voeding en je omgeving om te gaan. Dit zijn alvast onze favoriete gerechten.
Fastfood eten waar je je niet slecht bij of door voelt, het kan. Denk vegan pizza, sushi, taco’s en burgers. Of ga voor deze broccolibitterballen.
Bram Debaenst Fastfood eten waar je je niet slecht bij of door voelt, het kan. Denk vegan pizza, sushi, taco’s en burgers. Of ga voor deze broccolibitterballen.

Broccolibitterballen met grove mosterd

Voor een tiental bitterballen • 10 minuten

• 2 grote, stevige (vastkokende) aardappelen

•  ½ broccoli

• 2 el kikkererwtenbloem

• peper en zout

• 2 tl komijnpoeder

• 2 tl madrascurrypoeder

• enkele el grove mosterd

Zo ga je te werk

1. Gaar de aardappelen in de schil in een pot met gezouten water gedurende 30 minuten. Haal de aardappelen uit het water en verwijder de schil.

2. Mix de broccoli in de keukenrobot of blender tot hij een structuur heeft van grof zand.

3. Doe de aardappelen, broccoli, bloem, peper, zout, komijn en currypoeder in een mengkom en plet alles met een pureestamper. Maak met je handen balletjes ter grootte van een bitterbal en laat ze op een bordje even opstijven in de ijskast.

4. Zet ondertussen de friteuse op 170 °C en laat alvast opwarmen. Je kan ook een wok of pot gebruiken om te frituren.

5. Rol de balletjes nog even in de kikkererwtenbloem voor je ze gaat frituren. Frituur 4 à 5 minuten op 170 °C. Serveer als aperitiefhapje met grove mosterd

Genoeg proteïnen binnenkrijgen is voor een veganist de grootste uitdaging. Onder meer linzen, kikkererwten, pompoen, erwten, tofoe, zwarte bonen, edamame, sojabonen, quinoa, havermout en boekweit zijn goede leveranciers.
Bram Debaenst Genoeg proteïnen binnenkrijgen is voor een veganist de grootste uitdaging. Onder meer linzen, kikkererwten, pompoen, erwten, tofoe, zwarte bonen, edamame, sojabonen, quinoa, havermout en boekweit zijn goede leveranciers.

Kikkererwtencurry

Voor 4 porties  •  30 minuten voorbereiding • 30 à 40 minuten bereiding

• 4 el vegan ghee of kokosvet

• 1 el komijnzaad

• 2 kruidnagels

• 2 witte uien, fijngesnipperd

• 5 cm gember, geschild en fijngehakt

• 1 rode chili, fijngehakt

• 3 teentjes knoflook, fijngehakt

• ½ bosje koriandertakjes, fijngehakt (het uiteinde van een bosje, zonder blaadjes)

• 1 tl kurkuma

• 1 el garam masala (Indiaas kruidenmengsel)

• 400 ml water

• 1 aardappel, in blokjes

• ½ blik tomatenblokjes (200 g)

• 1/8 grote bloemkool of ¼ lente-bloemkool, in kleine roosjes

• 1 blikje uitgelekte en gespoelde kikkererwten

• ½ l kokosmelk (optioneel)

• koriander, fijngehakt

• geroosterde cashewnoten

Zo ga je te werk

1. Verwarm de olie in een pot en rooster het komijnzaad en de kruidnagels enkele seconden. Voeg de stukjes ui toe en laat stoven tot ze glazig zijn.

2. Voeg dan de gember, chili, knoflook, koriandertakjes, kurkuma en garam masala toe en laat verder zachtjes stoven. Doe dat lang genoeg op een middelhoog vuur zodat de stukjes ui zachtjes bruin worden en hun sap afgeven. Voeg af en toe wat water toe en kook het elke keer volledig uit.Geduldig zijn is de boodschap!

3. Voeg na 20 minuten de aardappelen en tomatenblokjes toe. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen.

4. Voeg de bloemkool toe wanneer de aardappelen bijna gaar zijn. Laat nog een tiental minuten verder pruttelen. Voeg op het einde de kikkererwten toe.

5. Werk af met kokosmelk, fijngehakte koriander en cashewnoten. Serveer met basmatirijst met
komijnzaad of met papadums.

Een bijgerecht maak je naar eigen smaak met overschotjes uit je koelkast. De kunst is om te combineren tot je een mix krijgt die je zelf lekker vindt.
Bram Debaenst Een bijgerecht maak je naar eigen smaak met overschotjes uit je koelkast. De kunst is om te combineren tot je een mix krijgt die je zelf lekker vindt.

Groenegroentesalade met muntdressing

Voor 4 porties • Bijgerecht - 30 minuten

• 4 groene asperges

• ½ broccoli of een pakje Chinese broccoli (broccolini)

• 5 snijbonen

• 1 pakje groene boontjes (200 g)

• 1 pakje sluimerwtjes (200 g)

• 200 g groene diepvrieserwtjes

• 1 handvol muntblaadjes, fijngesneden

• 2 el platte peterselie, fijngesneden

• 1 dl olijfolie

• sap van ½ citroen

• 2 el ciderazijn (of andere witte azijn)

• peper en fleur de sel

Zo ga je te werk

1. Vul een kookpot met ongeveer 2 liter water en zet de pot op een hoog vuur. Voeg 4 eetlepels keukenzout toe en breng aan de kook.

2. Plaats een kom met ijswater (water met ijsblokjes) naast de pot met kokend water. Dit ijswater gebruiken we om de groenten te laten ‘schrikken’. Voeg de groene asperges toe aan het kokende water. Breng het water weer aan de kook. Laat de asperges ongeveer 30 tot 60 seconden blancheren. Prik met een vork of klein mesje in de asperges om te testen of ze goed zijn. De asperges moeten zacht zijn zonder hun structuur kwijt te raken. Verwijder de asperges met een opscheplepel uit het water en leg ze meteen in het ijswater om ze te laten schrikken. Dat zorgt ervoor dat het gaarproces direct stopt, waardoor de mooie, groene kleur bewaard blijft en de asperges knapperig blijven. Haal de asperges uit het ijswater zodra ze afgekoeld zijn en plaats ze in een vergiet om verder te laten uitlekken.

3. Herhaal dit voor de overige groene groenten (broccoli, snijbonen, groene boontjes, sluimerwten en diepvrieserwtjes) op dezelfde manier.

4. Doe de munt en peterselie in een maatbeker. Voeg olijfolie, citroensap en ciderazijn toe en mix kort met een staafmixer. Kruid de dressing met een beetje peper en zout.

5. Stel nu je salade samen door alle groenten te mengen en overgiet ze met de muntdressing. Roer alles in een grote slakom nog eens door.

6. Werk eventueel af met een beetje fleur de sel en een paar draaien van de pepermolen.




4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Kristof Degros

    Allez gaat die ook al koekboeken maken ... Het is ver gekomen. Als je ietswat bekendheid hebt moet je blijkbaar een kookboek maken ....

  • Frank Joos

    Zal ik zeker niet lezen en ook niet eten.

  • Dominique Cardon

    wel wel wel toch, alweer een nieuw eet-trend... of beter ; niet-te-eten-trend....

  • Jan Marens

    Ze ziet er echt zo slecht uit sinds ze vegan is gaan eten. Lederen huid.