Exclusief voor abonnees

3 x heerlijke recepten van Puur Sonja voor risotto

Bram Debaenst
Risotto eet je natuurlijk het liefst in Noord-Italië. Maar je kan het rijstgerecht ook zelf klaarmaken. Ga voor de klassieke bereiding, een fancy versie of – voor de durvers – een speciale taartvorm. 

KLASSIEK: MET ERWTJES EN ASPERGES

Voor 4 personen • 40 minuten

• 250 g risottorijst

• 250 g erwtjes (vers of diepvries)

• 1 sjalot, fijngesnipperd

• 1 teentje knoflook, geperst

• handvol muntblaadjes

• bosje groene aspergepunten

• bosje radijsjes, in kwartjes

• handvol spinazie

• 120 ml droge witte wijn

• 600 ml kippenbouillon

• 40 g Parmezaanse kaas

• 1 citroen

• 50 ml slagroom

• olijfolie

• peper en zout

Zo ga je te werk 

• Stoof 100 g erwtjes even kort aan en voeg een klein snuifje zout toe. Giet er 100 ml water bij, breng aan de kook en laat 4 minuten zachtjes sudderen. Doe samen met de munt in een blender en mix glad. Zet koel.

• Bak de sjalot met de knoflook in olijfolie glazig. Voeg de risotto toe en bak 2 minuten mee. Blus met de wijn en laat de alcohol verdampen. Giet er de bouillon in delen bij en laat de risotto in 20 minuten garen.

• Blancheer de radijsjes, de resterende erwtjes en aspergepunten 2 minuten in licht gezouten water. Voeg de laatste minuut de spinazie toe en laat slinken. Kruid met peper en zout.

• Mix de room lobbig. Schep samen met de geraspte kaas en de erwtenpuree onder de risotto. Breng op smaak met citroensap, peper en zout. Verdeel de risotto over de borden en werk af met de groentjes.

• Eventueel kan je hier nog wat Parmezaanse kaas over raspen.

Tip: Om de textuur van de risotto te behouden, is om de 30 seconden roeren meer dan genoeg. Laat 20 minuten op een middelhoog vuur sudderen.

Bram Debaenst

FANCY: SAFRAANRISOTTO MET KOKOSMELK EN SINT-JAKOBSVRUCHTEN

Voor 4 personen • 45 minuten

• 200 g gele kerstomaatjes

• 150 g peultjes

• 150 g tuinbonen

• mespunt saffraandraadjes

• 2 sjalotten, gesnipperd

• 250 g risottorijst

• 100 ml droge witte wijn

• 250 ml kokosmelk, warm

• 400 ml visbouillon

• 16 sint-jakobsvruchten

• 3 el mascarpone

• 25 g parmezaanse kaas, geraspt

• 100 g zeekraal

• olijfolie

• peper en zout

Zo ga je te werk

• Verwarm de oven voor op 200° C. Leg de tomaatjes in een ovenschaal en bedruppel met olijfolie. Kruid met peper en zout. Zet 15 minuten in de oven.

• Week intussen de saffraandraadjes in de warme visbouillon. Fruit de sjalot in olijfolie glazig. Schep er de risotto door en bak de glazig. Blus met de witte wijn en laat de alcohol verdampen. Voeg de bouillon en de kokosmelk toe en laat de rijst op een zacht vuur garen. Roer af en toe.

• Blancheer de tuinbonen 5 minuten in licht gezouten water. Giet af en verwijder de vliesjes. Bak de peultjes in olijfolie beetgaar. Bak de sint-jakobsvruchen in olie langs beide kanten 3 minuten. Kruid met peper en zout.

• Neem de risotto van het vuur en roer er de mascarpone en Parmezaanse kaas onder. Breng op smaak met peper en zout en laat de risotto afgedekt 3 minuten rusten. Bak de zeekraal in olijfolie knapperig. Schep de zeekraal met de tomaatjes, tuinbonen en peultjes door de risotto.

• Schep de risotto op de borden. Leg er de sint-jakobsvruchten bij en bedruppel met extra olijfolie.

Bram Debaents

VERRASSEND: RISOTTOTAART

Voor 4 personen • 1 uur 15 minuten

• 250 g risottorijst

• 300 ml witte wijn

• 4 sjalotten, gesnipperd

• 4 teentjes knoflook, geperst

• 1 preistengel

• 1 courgette

• 2 tl verse tijmblaadjes

• 1 tl gedroogde oregano

• 300 g erwtjes

• 200 g spinazie

• 50 g geraspte pecorino

• 200 g mozzarella, in plakjes

• 2 el pijnboompitten, geroosterd

• handvol kervel

• olijfolie

• peper en zout

Zo ga je te werk

• Kook de risotto gaar in 2 liter water. Giet af. Bak de sjalotten in olijfolie glazig. Kruid met zout. Voeg de knoflook en kruiden toe en roerbak 2 minuten. Giet er de witte wijn bij en laat tot de helft inkoken. Roer er de gekookte rijst onder en laat een paar minuten al omscheppend bakken. Voeg de kaas toe en kruid met peper en zout. Laat volledig afkoelen.

• Verwarm de oven voor op 180° C. Snijd de prei in plakjes en de courgette in gehalveerde halve maantjes. Leg de groenten op een met bakpapier beklede bakplaat, druppel er olijfolie over, kruid met peper en zout en zet 15 minuten in de oven. Blancheer de erwtjes 3 minuten in licht gezouten water. Giet af en spoel onder koud water. Laat de spinazie in heet water slinken. Knijp er daarna al het vocht uit.

• Vet een met bakpapier beklede springvorm in met olijfolie. Schep tweederde van de rijst op de bodem en duw ook de zijkanten van de springvorm goed aan. Vul de taart in lagen met de groenten en mozzarella. Eindig met een laag van de resterende rijst en duw zachtjes aan. Zet 40 minuten in de oven.

• Laat de taart 10 minuten afkoelen en haal dan uit de springvorm. Werk af met geroosterde pijnboompitten en kervel. Serveer meteen.

Bram Debaents

Wie is Sonja?

• geboren in 1971

• culiredacteur, foodstylist en receptontwikkelaar

• vindt inspiratie in verrassende geuren en smaken, spannende ingrediënten en bij collega-foodies en chefs

• motto: “Er is geen oprechtere liefde dan die voor lekker eten” (George Bernard Shaw)

Bram Debaenst



Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.