Exclusief voor abonnees

3 gouden tips om wijn te schenken volgens sommelier Sepideh Sedaghatnia

Sommelier Sepideh geeft advies over hoe je wijn inschenkt zonder morsen.
Shutterstock Sommelier Sepideh geeft advies over hoe je wijn inschenkt zonder morsen.
Rodewijnspatten op het tafellaken of een verkeerde keuze van wijnglas? Het zal een ervaren kelner niet zo snel overkomen. Met de juiste training én enkele tips schenk ook jij binnenkort als een pro.

Schenken als een kenner

Het oog wil ook wat, en dat is bij het serveren van een lekkere wijn niet anders. Giet de wijn dus niet achteloos in een glas, maar sta even stil bij hoe je de wijn serveert. Dat start bij de keuze van je wijnglas. Het ideale wijnglas heeft een ruime kelk die naar boven toe wat smaller wordt, een dunne rand én is bij voorkeur van kristal, kleurloos en onbedrukt. Een rodewijnglas mag best wat imposanter zijn. In een grote kelk komt de wijn met meer zuurstof in contact en komen de aroma’s helemaal tot hun recht. Witte wijn hoeft niet te ademen en serveer je daarom in een wat kleiner en minder bol glas. Dat je glazen proper horen te zijn, spreekt voor zich. Maar ook een muffe geur kan de smaak in de weg staan. Bewaar je wijnglazen het liefst niet op hun kop. De lucht onder het glas kan dan immers niet ontsnappen, wat na een tijdje voor een muffe geur zorgt. Plaats je glazen altijd rechtop in de kast. Een stofrestje valt veel sneller op te lossen dan een vieze lucht. Tevreden over de keuze van je wijnglas? Dan is het tijd voor het échte werk: het schenken van de wijn. Doe het rustig en met aandacht. Vlaanderens bekendste sommelier Sepideh Sedaghatnia tipt: ‘Maak nadat je de wijn in het glas giet een kwartdraai met je fles. Zo vangt de fles eventuele druppels op en belanden ze niet op het tafelkleed. ’

Serviette in de aanslag

Een serviette is een onmisbaar hulpmiddel. ‘Altijd handig voor wanneer het misloopt. Zeker bij rode wijn speel je maar beter op veilig’, zegt Sepideh. ‘Kuis de rand van een rodewijnfles na het schenken even af om druppels te vermijden.’ Sommeliers zweren ook bij witte wijn en champagne bij een serviette. ‘Die flessen zijn vaak koud en een beetje nat omdat ze meteen uit de koelkast of ijsemmer komen. Door de fles onderaan met een serviette vast te houden, glijdt ze niet uit je handen. En het staat ook elegant.’ Schenk de glazen niet te vol. ‘12,5 cl ofwel maximaal een derde van een glas’ klinkt het bij sommeliers. En als je het helemaal volgens de etiquette wil doen: plaats glazen altijd rechts van je bord. Het waterglas - het grootste glas - staat daarbij het dichtst bij je bord. Daarnaast plaats je het wittewijnglas op dezelfde hoogte als je laatste bestek. Het rodewijnglas zet je achteraan het glas voor witte wijn. Je glazen vormen zo als het ware een driehoek. ‘En sta altijd aan de rechterkant van je gasten wanneer je hen bedient’, voegt Sepideh toe. ‘Zo schenk je helemaal zoals het hoort.’

Handig hulpje

Nog steeds klamme handen tijdens het schenken? Dan komt een product als DropStop (11,99 euro per set van 5 bij bol.com) als geroepen. De zilveren cirkeltjes die je opgerold in de hals van een wijnfles stopt passen perfect in iedere fles én laten de wijn in een mooie straal in het glas belanden. Ze snijden de wijnstroom af zodat er geen druppels gevormd kunnen worden. ‘Zo’n DropStop gebruiken is echt geen schande’, benadrukt Sepideh. Loop je liever niet te koop met je serveerhulpje, dan hoef je de Dropstop heus niet helemaal uit de fles te laten steken. Duw het cirkeltje gerust wat dieper in de fles. Zelfs wanneer je het nog amper ziet, werkt het prima tegen druppels. En het staat net een tikkeltje subtieler.

HLN+ bundelde adviezen van Belgische top sommeliers in een complete wijngids. Bekijk hier de volledige gids.

Deze artikels lees je ook binnen onze wijngids:

‘Bij te hoge temperaturen gaan de aroma’s verloren’, en andere wijnregels die iedereen moet kennen

Welke kurkentrekker doet wat het moet? Sommelier Sepideh testte uit 

Expert selecteert 10 topwijnen onder 10 euro
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.