10.30 uur = beste moment om koffie te drinken

Thinkstock
Koffie drink je best wanneer het hormoon cortisol laag is omdat cafeïne met dit hormoon reageert. Volgens een neurowetenschapper consumeer je daarom koffie beter niet op een nuchtere maag, deze drank kikkert je het best op tussen 9.30 en 11.30 uur.

Steven Miller, een doctoraatstudent aan de University of the Health Sciences in Maryland, zegt dat wie koffie drinken wanneer het niveau van cortisol hoog is, namelijk tussen 8 en 9 uur 's ochtends, een tolerantie voor cafeïne ontwikkelt. Hierdoor verliest de drank zijn efficiëntie. Het hormoon cortisol controleert de interne klok en maakt dat mensen zich wakker voelen. Het niveau bereikt een piek net nadat je bent opgestaan en daalt een uur later. Cortisol helpt het lichaam ook energie in suiker om te zetten die gebruikt wordt door de cellen.

Gewenning
Miller legt uit dat tijdens deze daling mensen het meeste voordeel uit de cafeïne in koffie halen. "Dit drankje geeft een boost omdat het de productie van cortisol een boost geeft wanneer dat begint te zakken, zo kun je resistentie voorkomen. Het niveau van cortisol kent een piek rond lunchtijd en tussen 17.30 en 18.30 uur. Het is beter om geen koffie te drinken wanneer je een hoge concentratie van cortisol in je bloed hebt. Een van de basisprincipes van de farmacologie is een middel te gebruiken wanneer je het nodig hebt. Anders kun je tolerant worden aan een bepaalde stof als je steeds dezelfde dosis blijft gebruiken." Wie op zijn nuchtere maag koffie drinkt, wanneer het niveau van cortisol dus piekt, heeft steeds vaker sterkere koffie nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Persoonlijke factoren
Miller voegt er wel aan toe dat het niveau ook verschilt van persoon tot persoon. Dit betekent dat het effect van koffie op bepaalde tijdstippen verschillend is. Zo kunnen bijvoorbeeld mensen die vroeg opstaan een snellere daling van cortisol opmerken dan wie later opstaat.