Ga naar de mobiele website
^ Top

"Vegetariërs mogelijk genetisch bepaald om geen vlees te lusten"

De afkeer van vegetariërs voor vlees kan mogelijk genetisch bepaald zijn. Volgens een studie zit het in de genen van een vegetariër om de geur van vlees verafschuwend te vinden.

Wetenschappers van Duke University Medical Centre in de Verenigde Staten hebben ontdekt dat vegetariërs de geur van vlees mogelijk veel intenser ervaren dan andere mensen. Ongeveer 70 procent zou twee functionele kopieën van een gen hebben dat verbonden is met een geurreceptor die androstenone kan detecteren, wat heel normaal is in varkenvlees. Mensen met slechts één of geen kopie kunnen de geur veel meer verdragen dan mensen met twee.

Het onderzoek gebeurde in samenwerking met Noorse wetenschappers die naar eigen zeggen een goede reden hadden voor hun studie. Momenteel kunnen we in Europa enkel vlees van vrouwelijke en van mannelijke gecastreerde varkens kopen. Ze vroegen zich af hoe mensen zouden reageren als er plots vlees van niet-gecastreerde varkens in de winkelrekken zou liggen, wanneer de castratiemethoden zouden worden afgekeurd. In dat geval zou de aanwezigheid van androstenone veel groter zijn.

De onderzoekers voorspellen dat meer mensen dat varkenvlees zouden afkeuren. Ze deelden hun proefpersonen in groepen in op basis van hun gevoeligheid voor de stof en stelden duidelijke verschillen vast. Om daaruit te kunnen afleiden dat vegetariërs genetisch verschillen van niet-vegetariërs is eerst meer onderzoek nodig. Voorts zijn ze ook benieuwd om de theorie op verschillende bevolkingsgroepen toe te passen. Mensen in het Midden-Oosten eten immers al eeuwen geen varkenvlees.Meld een bug