"Stop de fles nooit in de diepvries en maak de glazen niet té proper": het perfecte glas cava drink je zo

screenshot
Hopelijk staan de bubbels al klaar, want binnenkort mag er rijkelijk geschonken en gedronken worden. En met de tips van Belgisch ambassadeur van het huis Piper-Heidsieck, François Coens, schenk je ongetwijfeld nu al het meest perfecte glas champagne van 2018 uit. Proost!

Zo schenk je het uit

Doen: Het ideale glas champagne heeft een temperatuur van 8 tot 10 graden. Bewaar de fles dus altijd in de koelkast, daar is het weliswaar slechts 3 tot 5 graden, maar de tijd die je nodig hebt om de fles te ontkurken en de glazen in te schenken, kan al snel enkele graden verschil maken.

Niet doen: "Bewaar een fles bubbels nooit in het vriesvak, ook niet als er plots onverwacht bezoek opduikt," waarschuwt François Coens. "Door het grote temperatuursverschil krijgt de champagne een 'schok', en dat zal de smaak beïnvloeden." Beter is om de champagne in een ijsemmer te zetten met een handvol zout, zo koelt de drank geleidelijker af.

Zo drink je het

Doen: Moet je champagne per se in de typische fluitjes opdienen? Volgens François Coens niet. "Champagne is een soort van wijn, dus eigenlijk kan je alle kanten uit met de glazen. Kies gewoon een glas dat jij mooi vindt en waar je makkelijk uit kan drinken." Er is wel één gulden regel: hoe groter het contactoppervlak tussen de drank en de lucht, hoe sneller de bubbels zullen verdwijnen.

Niet doen: In tegenstelling tot wat de etiquette aanraadt, zijn je glazen beter niet te proper. "Bubbels ontstaan eigenlijk door kleine onzuiverheden in het glas," legt François Coens uit. "Wanneer het glas te proper is, zijn er dus minder bubbels. Was je glazen daarom af met heet water en een klein beetje zeep, en droog ze met een doek. Ook kan het helpen om met een heel scherp mes een klein kruisje onderaan in het glas te krassen, zo heb je meteen véél meer bubbels."

Lees verder onder de foto.

thinkstock

Zo bewaar je het

Doen: Het grootste probleem bij champagne of cava, is dat de bubbels snel weer verdwenen zijn. De beste oplossing? "Drink de fles in één keer uit," lacht Coens. Of koop een speciale stop om de drank langer te bewaren, zo kan je een fles toch twee à drie dagen bewaren.

Niet doen: Opgelet! Blijf weg van de bekende vacuüm stoppen die je ook voor wijn gebruikt. Deze stoppen trekken het gas er namelijk net uit, en dan zijn je bubbels in een mum van tijd verdwenen. Gebruik in plaats daarvan een hermetisch afgesloten dop, zo kan het gas niet weg en heb je langer geniet van de bubbels.

Zo combineer je het

Doen: Hoewel de meeste mensen champagne vooral als een aperitiefdrank zien, kan je het prima bij verschillende gerechten serveren. "De smaak van champagne is erg zacht en past dus bij veel verschillende schotels," legt Coens uit. "Vooral schaaldieren, kreeft, vis en foie gras combineren goed met champagne. Staat er kalkoen op het menu? Dan schenk je best een rijpere oude champagne. Dessertjes gaan dan weer goed samen met een een demi sec fles."

Niet doen: Hou je beste flessen niet tot op het einde. Het zou zonde zijn als niemand het drankje nog kan appreciëren omdat de gasten al wat te veel op hebben. Een vuistregel: start met de lichte, frisse champagnes en eindig met de flessen die wat krachtiger en voller van smaak zijn.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Maike van Gool

  lekker!! ik heb cava koud staan-goede tip voor drinkglazen--heb graag veel bubbels--Nicole brengt Cava mee en champagne--wordt leuk met 3 alleenstaande-eenzame--(heb er twee uitgenodigd)voor iedereen een Gelukkig Nieuwjaar-2018-maike-nicole,john-floorke-twinkel en pruts

 • Jo Cestre

  Cava?.. Daar poets ik mijn tanden nog ni mee.. zonen bucht..

 • patrick stefens

  De fles afsluiten met dure stoppen! Gebruik een koffie lepeltje dat je in de geopende fles hangt, en zelfs de dag erna bruist de cava/champagne nog als de Beste!

 • Marie-Claire De Bosscher

  cava is champagne, die niet uit de champagnestreek komt, je betaalt zoveel geld voor de naam alleen.... meestal vind ik cava lekkerder, en ik drink het bij voorkeur ook bij het eten... een goeie brut kost ongeveer 9 euro per fles.

 • Johan Vandekerckhove

  Moët et Chanson is nu wel een van de meest overroepen Champagnes .....haal eens een cava voor de helft van de prijs van de mediacampagne en je krijgt een veel betere smaak .....maar inderdaad ....je zal veel minder uit de hoogte kunnen doen tegen uw gezelschap .