"Kaas is even verslavend als morfine"

shutterstock
Er is blijkbaar een wetenschappelijke verklaring voor onze kaasverslaving. Het melkeiwit caseïne dat in kaas zit, lijkt qua structuur op het pijnstillende - en erg verslavende - medicijn morfine. Dat beweert Dokter Neal Barnard, voorzitter van het comité voor verantwoordelijke geneeskunde.

"Kaas kan eigenlijk ook wel zuivelcrack genoemd worden", vertelt Dr. Barnard. "Je hersenen reageren net hetzelfde op kaas als op eender welke drug. Dat komt door caseïne, een dierlijk eiwit dat in melk en in veel hogere concentratie in kaas voorkomt. Telkens als je dus een stukje Brie of Camembert naar binnen werkt, moet je lichaam eerst de caseïne afbreken," zegt Dr. Barnard.

"Caseïne, is net zoals andere proteïnen, eigenlijk een soort van ketting van aminozuren. Maar wanneer je lichaam het afbreekt, splitten de schakels niet allemaal. Ze blijven aan elkaar geschakeld in kettingen van vier, vijf of zeven onderdelen," legt Dr Barnard uit. "Hoe minder onderdelen overblijven, hoe sneller ze zich aan de opiaatreceptoren in je hersenen kunnen hangen, wat ervoor zorgt dat je steeds opnieuw een blokje kaas wilt eten," aldus Dr. Barnard.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels