Getty Images, rv
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images, rv

Nele (23) schaamt zich voor haar overmatige haargroei. Dermatoloog somt remedies op die wél werken

“Ik draag lange truien om mijn armen te verbergen.” Nele* (23) heeft last van overmatige beharing op haar lichaam. Net als zo’n vijf procent van de vrouwen op vruchtbare leeftijd. Dermatoloog Griet Voet bespreekt de zes remedies én hun prijzen. Is waxen beter dan scheren en kun je ook een (goedkopere) laserbehandeling bij een schoonheidsspecialist kiezen? “Als je meer dan tien sessies nodig hebt, is de laser niet krachtig genoeg.”

 1. Dirks (50) seksleven lijdt onder zijn ene afknapper. “Ik vind grote schaamlippen lastiger dan een imperfect gebit”
  PREMIUM

  Dirks (50) seksleven lijdt onder zijn ene afknapper. “Ik vind grote schaamlip­pen lastiger dan een imperfect gebit”

  Dirk (50) kan moeilijk intiem zijn met een vrouw als zij niet beschikt over de ‘perfecte’ vulva: kleine schaamlippen en géén verkleuring, alsjeblieft. “Anders mis ik overgave in bed. En zo lopen, tot mijn spijt, mijn relaties stuk.” Hij wil zich die onrealistische eisen afleren. Relatietherapeut Wim Slabbinck geeft advies en vertelt hoe je van seks geniet zónder storende gedachten over je partners uiterlijk.
 2. Waarom is een volle bos schaamhaar vandaag zo fout? Sociologe verklaart waarom vrouwen zich ‘moeten’ scheren
  PREMIUM

  Waarom is een volle bos schaamhaar vandaag zo fout? Sociologe verklaart waarom vrouwen zich ‘moeten’ scheren

  In een recent interview zegt actrice Emma Thompson (63) dat ze het jammer vindt dat er van vrouwen verwacht wordt dat ze volledig gladgeschoren zijn. Zelfs down under. Waarom is haarvrij zijn voor vrouwen vandaag de norm? En maakt een gladgeschoren lijf je echt aantrekkelijker voor het andere geslacht, of ga je dan net tegen de natuur in? Een socioloog legt uit. “Een bos schaamhaar heeft nochtans een belangrijke functie in het liefdesspel.”
 1. Waarom ‘moeten’ we ons scheren? Sociologe verklaart: “Al in het Oude Egypte epileerden vrouwen hun benen met touwtjes”
  PREMIUM

  Waarom ‘moeten’ we ons scheren? Sociologe verklaart: “Al in het Oude Egypte epileerden vrouwen hun benen met touwtjes”

  Wanneer de bikini’s, korte rokjes en zwierige jurken uit de kast komen, duiken veel vrouwen in de badkamer en gaan ze zichzelf te lijf met scheermesjes, epileerapparaten, waxstrips, ... De hele reutemeteut. Zelfs stoppels moeten weg, want anders voelen we ons een harige yeti. Maar waarom is glad zijn voor een vrouw de norm? En was dat altijd al zo? Een onderzoekshoogleraar sociologie legt uit. “Scheren is de laatste twintig jaar duidelijk naar voren gekomen als een belangrijke manier om te laten zien dat je aan je uiterlijk werkt.”