Miranda.
Volledig scherm
PREMIUM
Miranda. © Greetje Van Buggenhout

Miranda (45) werd blind tijdens haar jeugd. “Ik weet dat mensen staren, maar dat zie ik toch niet”

Goed GevoelOp haar achtste kreeg Miranda (45) het verschrikkelijke vonnis: haar zicht zou blijven afnemen tot ze helemaal niets meer zou kunnen zien. Het licht in haar ogen doofde voorgoed, maar haar levenslust werd sindsdien alleen maar groter. “Medelijden hoeft niet, ik ben veel gelukkiger dan veel andere mensen.” Omdat het vandaag World Sight Day is, en morgen de Internationale Dag van de Witte Stok, vertelt Miranda hoe ze aan het begin van haar volwassen leven blind werd en hoe ze daarmee heeft leren omgaan.

 1. Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
  Livios

  Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttij­den

  Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin.
 2. Limburger (21) was langzaam blind aan het worden: doemscenario afgewend dankzij revolutionaire behandeling in UZ Gent
  PREMIUM

  Limburger (21) was langzaam blind aan het worden: doemscena­rio afgewend dankzij revolutio­nai­re behande­ling in UZ Gent

  Talha Aydin is 21 jaar, studeert aan de Hogeschool PXL in Hasselt en had tot voor kort één zekerheid: op zijn 35ste zou hij volledig blind zijn. Of misschien al veel eerder. Tot hij in het UZ Gent als een van de eerste twee patiënten in ons land, gentherapie kreeg toegediend. “Nu moet ik niet meer met de schrik leven dat ik morgen of volgend jaar helemaal niets meer zal zien”, zegt Talha. “En toch heb ik heel hard getwijfeld of ik de operatie wel zou laten uitvoeren.”
 1. Duik het weekend in met ‘Thuis’-actrice Leah Thys (en lees morgen haar interview in NINA)
  Play

  Duik het weekend in met ‘Thuis’-actrice Leah Thys (en lees morgen haar interview in NINA)

  Chardonnay of champagne? Geen moeilijke vraag voor Leah Thys. “Champagne!”, antwoordt ze volmondig. Of ze dat glaasje liever thuis drinkt, of in haar vakantiehuis aan de Franse Opaalkust? Daar heeft ze het wat moeilijker mee. De ‘Thuis’-actrice vertelt morgen in NINA meer over die speciale plek aan de kust. Een plek waar ook Jos De Man, haar echtgenoot die ze een jaar geleden verloor, zich volledig thuis voelde. Maar voor nu beantwoordt ze eerst enkele dilemma’s.
 2. Blinde Raphäel (43) loopt zaterdag halve triatlon met gids Jean-Louis (24): “Ik let zo hard op zijn benen dat ik zelf al viel”
  PREMIUM

  Blinde Raphäel (43) loopt zaterdag halve triatlon met gids Jean-Louis (24): “Ik let zo hard op zijn benen dat ik zelf al viel”

  Een triatlon is zelden een lachertje, maar Raphaël Kergen (43) zwemt, fietst en loopt eentje met de vingers in de neus en de ogen dicht. Letterlijk dan, want de man uit Namen is al zes jaar blind. Voor de IronLakes komende zaterdag haakt hij zich vast aan Jean-Louis (24), zijn extra paar ogen. Al moet die vooral zélf goed kijken waar hij loopt.