Minder jeuk en aangenamer dan een pruik: haarbanden met eigen haar zijn een hit. “Is ook goedkoper”
Wie getroffen wordt door kanker, de aandoening alopecia of ernstig haarverlies, vindt vaak zijn toevlucht in een pruik. Maar die zit soms niet goed, jeukt of oogt onnatuurlijk. De Nederlandse Sylvia Holstijn vond daar een oplossing voor: een haarband mét eigen haar van de klant. “De haren zien er exact uit zoals de mensen het zelf inleverden. Het ruikt zelfs nog naar hun eigen shampoo.”
De allereerste haarband maakte de Nederlandse Sylvia Holstijn in 2003, toen haar vriendin getroffen werd door kanker. “Zij droeg toen een volledige pruik, maar vond het erg kriebelen en slecht zitten, en wou het eigenlijk niet dragen. Daarom vroeg ze aan mij of ik iets kon fabriceren”, vertelt Sylvia. Dankzij haar theaterachtergrond knutselde Sylvia na lang experimenteren een haarband in elkaar. Dat bleek meteen een handige uitvinding, want toen haar vriendin het onder een must droeg naar een feestje merkte niemand een verschil. “Ze kreeg zelfs van iedereen complimentjes over hoe mooi haar haar zat.”
“Buiten Nederland weten heel weinig vrouwen dat deze optie bestaat”
Zo’n vier jaar later bracht Sylvia het nieuwe product op de markt en richtte ze meteen ook haar bedrijfje Toupim op. De missie? “Zoveel mogelijk vrouwen en mannen over de hele wereld bereiken die in deze moeilijke situatie belanden. Zodat ze weten dat zo’n optie bestaat”, zegt Sylvia. “Dan kunnen ze nog kiezen om te gaan voor een pruik, petje, sjaaltje of een haarband van Toupim.”
De business sloeg echter niet meteen aan, geeft Sylvia toe. “Er was toen nog niet echt vraag naar, want mensen wisten niet dat zo’n haarband met je eigen haren aan bestond. Ze dachten dat een pruik de enige optie was.” Nu is zo’n haarband van eigen haar een meer gevestigd gegeven in Nederland en worden kankerpatiënten en mensen met alopecia (een ziekte waarbij je plots je haren verliest) getipt over deze optie in het ziekenhuis, vertelt ze.
“Maar in andere landen, ook in België, gebeurt dat nog niet en dat is zó jammer”, zegt Sylvia. “Het laten maken van zo’n haarband met je éigen haar kan namelijk maximaal een week nadat je met chemotherapie bent begonnen. Erna wordt de kwaliteit van het haar slechter. Die belangrijke keuze moet dus in het ziekenhuis worden aangeboden, anders is het vaak te laat”, benadrukt ze. De enige plek waar je voorlopig in ons land terecht kan voor een haarband van Toupim is in Leuven, bij Altijd Mooi.
De jongste klant was 3 en de oudste in de 80.
Zorgvuldig handwerk
“De haarbanden worden zoveel mogelijk gemaakt uit het haar van de klant zelf. En volledig met de hand, plukje voor plukje en soms zelfs haartje per haartje”, zegt Sylvia. “In de laatste fase zet het naaiatelier de zwarte haarband erom.” Werken doen ze aan de hand van foto’s van de klanten, zodat ze zien hoe het haar precies valt om het dan zo goed mogelijk na te maken.
“Aan het haar veranderen we ook helemaal niets. We wassen het dus niet en knippen er geen enkele centimeter van af. Hierdoor voelt het meer vertrouwd, ziet het er exact uit zoals de mensen het zelf inleverden en ruikt het zelfs nog naar hun eigen shampoo.” Maar nogmaals: om het mooiste resultaat te bekomen, moet het haar wel op het juiste moment én op de juiste manier geknipt worden. “Voor advies en de juiste instructies kan je terecht op de website van Toupim”, zegt Sylvia.
Als het eigen haar niet meer beschikbaar is, berust Toupim op gedoneerd haar. Helaas is er nog een groot tekort aan mensen die haar willen doneren en vooral lang haar is schaars. “Wij krijgen altijd maar hele korte stukjes. We proberen het zo goed mogelijk te matchen, maar het blijft wel andermans haar.”
Je kan de haarband dragen onder eender welk hoofddeksel, muts, pet, hoed of sjaaltje, in de winter én zomer. En het is geschikt voor alle leeftijden. “Zo is het jongste klantje drie jaar. En kregen we ook al personen over de vloer van in de tachtig. Ook mannen kunnen zo’n haarband dragen trouwens, al is dat aandeel nog zeer klein”, zegt Sylvia.
Een product met hart en ziel
De reacties die Sylvia krijgt op haar werk, zijn alvast zeer lovend. Op de website deelt ze er ook filmpjes van. “Je ziet hoe de klanten de haarband uitpakken, voor het eerst uitproberen en dan vrijwel meteen beginnen te stralen of te lachen uit enthousiasme. Maar er vloeien vaak ook traantjes”, zegt Sylvia. Van geluk dan. “Op die manier kunnen ze dan toch een beetje troost vinden in hun situatie.”
Ook zelfs als het haar te dun of te kort is, zetten we alles op alles om er toch iets moois van te maken.
“Dat is leuk om te zien en geeft ook ontzettend veel voldoening. Want we werken er ook heel hard voor”, vertelt ze nog. Al is de ene haarband al uitdagender dan de ander. “Maar ook als het haar te dun of te kort is, en iemand wil het heel graag, dan zetten we alles op alles om er iets moois van te maken.”
De 29-jarige Melissa Krechting, die lijdt aan lymfeklierkanker en chemotherapie ondergaat, deelde op TikTok haar ervaring met de, in haar eigen woorden, “ingenieuze Toupim-haarband”. En hoe deze exact tot stand kwam. “Niemand ziet zo dat ik ziek ben, want ik zie er hella good uit”, vertelt ze in de video. Waarna ze meerdere looks met hoedjes, mutsen en een sjaaltje uitprobeert.
Ook voor mensen met een kleine portemonnee
Daar hangt waarschijnlijk een stevig prijskaartje aan vast, denk je misschien. “Maar dit is geen luxeartikel”, benadrukt Sylvia. “Dit is iets waar niemand om vraagt, dus het moet ook toegankelijk zijn voor mensen met een kleine portemonnee.”
Je hebt de keuze uit drie verschillende pakketten: basic, complete en fast & carefree. “Het basispakket kost 1.000 euro. Maar in Nederland krijg je de helft terug van de verzekering”, zegt Sylvia. Ook bij ons worden de kosten voor een pruik in geval van ziekte terugbetaald. “Voor nog geen 500 euro draag je dus de haarband, gemaakt met je eigen haar, terwijl een pruik veel duurder is én niet vanuit je eigen haar is samengesteld.”
Wil je dat Toupim je haar komt knippen, ophalen en/of de haarband binnen de twee dagen bezorgt? “Dan kies je best voor een van de laatste opties”, zegt Sylvia.
Bekijk enkele ontroerende reacties hieronder:
Meer informatie over Toupim vind je hier.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
DE KLASFOTO. Zo zag schrijfster Sylvia van Driessche eruit als tiener: “Ik durfde al vroeg te experimenteren met kleren”
Sylvia van Driessche (46) is schrijfster van zeven romans en de webreeks ‘Liefdestips aan mezelf’. De schrijfmicrobe had ze als jong meisje al stevig te pakken, vertelt ze in onze reeks waarin BV’s een oude klasfoto delen, maar haar jeugd was nog wel kleurrijker dan dat. “Ik ging als zeventienjarige met een jurk en hakken naar het jeugdhuis. Daar waren we fel met jongens bezig.” -
Gouden Formule 19
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
Héél sexy, bloot en veel zwart: H&M deelt eerste foto’s van betaalbare collectie met luxemerk Mugler
Betaalbaar modemerk H&M pakt heel binnenkort weer uit met een collectie samen met een bekend luxemerk. Dit keer aan de beurt? Het iconische Mugler, het favorietje van grote sterren als Kim Kardashian en Dua Lipa. H&M geeft nu voor het eerst de beelden prijs en de datum waarop de collectie in de winkels ligt. -
-
Deze 7 vrouwen gaan trots naar buiten zonder pruik. “Ik wil geen medelijdende blikken”
Musicalactrice Ann Van den Broeck (46), die tegen borstkanker vecht, heeft op Instagram haar nieuwjaarswensen gedeeld. Daarbij plaatste ze een foto waarop ze voor het eerst te zien is zonder hoed, muts of pruik. Ook deze acht vrouwen kiezen om hetzelfde te doen: zonder schaamte tonen ze ons hun foto’s en vertellen ze over hun ziekte. “Ik wil me niet wegstoppen. We moeten dat kaal kopje eren.” -
PREMIUM
Herval na borstkanker: prof beantwoordt 11 vragen. “We kunnen het met vervolgscreenings níét voorkomen”
“Ik leefde niet in angst. Ik ging ervan uit dat ik de kanker had overwonnen.” En toch heeft actrice Martine Jonckheere na zestien jaar opnieuw borstkanker. Herval is niet abnormaal, zegt oncologe Hannelore Denys, al ervaart een merendeel van de borstkankerpatiënten het nooit. Kan je de kans erop zelf kleiner maken? En komt de kanker agressiever terug? De prof beantwoordt 11 vragen. “Er is geen ‘eindmeet’: de kans op herval, hoe klein ook, blijft levenslang.” -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.