Met de hand afwassen verlaagt het risico op allergieën bij kinderen

gettyimages.be
Het wordt tijd om de afwasborstel opnieuw boven te halen, want onderzoek wijst uit dat uw kinderen daar enkel maar voordeel bij hebben. In gezinnen waar de vaat met de hand wordt afgewassen, hebben kinderen minder vaak allergieën. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek en schrijft de wetenschappelijke nieuwssite scientias.nl.

Zweedse onderzoekers begonnen hun onderzoek met meer dan duizend kinderen. Ze keken eerst of de kinderen leden aan astma of eczeem. Ook werd er rekening gehouden met de levensstijlfactoren en huishoudelijke praktijken in de gezinnen waar de onderzochte kinderen opgroeiden. Onder die huishoudelijke praktijken valt onder meer de vaat. Die kan met de hand worden afgewassen of in de vaatwasser gestopt worden.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat kinderen in gezinnen waarin de vaat met de hand werd gewassen doorgaans een kleinere kans hadden om één of meerdere allergieën te ontwikkelen. De onderzoekers denken ook wel te kunnen verklaren hoe dat komt. Waarschijnlijk is afwassen met de hand net ietsje minder hygiënisch dan de afwas in de vaatwasser stoppen. Dus als gezinnen de vaat met de hand doen, worden kinderen dan ook aan meer bacteriën blootgesteld. Daardoor zal hun immuunsysteem wat toleranter worden en reageert het kind niet overdreven op vrij onschuldige stoffen die een allergie veroorzaken.