Meer zwangere vrouwen krijgen te maken met depressies

Getty
Millennial vrouwen hebben meer kans op een depressie of angstgevoelens tijdens hun zwangerschap dan vorige generaties, zo toont een studie aan. 

17% van de ondervraagde vrouwen die in de jaren negentig zwanger waren, toonden tekenen van een depressie aan. De studie werd gepubliceerd in JAMA Open Network. De volgende generatie werd tussen 2012 en 2016 onder de loep genomen, het percentage steeg bij hen naar 25%. 

Wat maakt dat vrouwen het nu soms moeilijker hebben? De auteurs van de studie stellen dat het probleem deels komt door dat meer vrouwen nu aan het werk zijn. "Jonge vrouwen vandaag hebben beduidend meer stress," legt dr. Rebecca Pearson, psychiatrisch epidemioloog en onderzoeker uit. 

"Twee zaken zijn heel belangrijk als het over de mentale gezondheid van jonge, zwangere vrouwen gaat. Aan de ene kant zijn er de verwachtingen en ambities, die vaak haaks staan op het stichten van een gezin. Aan de andere kant is het ook vaak fysiek bijzonder lastig voor zwangere vrouwen om te blijven werken als ze eenmaal zwanger zijn."
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marijke Lahousse

  Wat wil je, van zodra een vrouw zwanger is kan ze pas zeker zijn dat ze zwanger blijft na o.a. de nip- test. Ondertussen wordt ze bestookt met wat allemaal gevaarlijk is voor haar ongeboren kindje. Genieten is er echt niet meer bij.

 • Lydia Appelmans

  De reden is dat eens ze zwanger zijn, ze beginnen te beseffen wat voor een toekomst hun kind wacht. Maar dan is het te laat natuurlijk...Inderdaad Marleen, vroeger was het zo. Nu kunnen ze niks meer en moeten bij alles hulp hebben nog voor de baby er is : ziekteverlof, familiehulp enz enz

 • Eida Lam

  Dat is dan ook de millennial generatie, weetjewel, die generatie die er een internationaal eerpunt van heeft gemaakt om zoveel mogelijk te klagen over zoveel mogelijk dingen tegelijk. Oorzaak en gevolg?

 • Wim Van Hoof-Segers

  verkeerde geslacht van de baby?

 • Gerôme Vereecke

  Tja, misschien toch een soort realiteitsbesef wanneer je een kind op de wereld zet dat niemand wil behalve jij zelf?