Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Meer kans op een postnatale depressie? Volgens nieuw onderzoek biedt een simpele bloedtest het antwoord

Hoewel de kraamweken vaak als een roze wolk worden voorgesteld, is de realiteit bij velen toch anders. Tien tot twintig procent van de kersverse mama’s krijgt zelfs te maken met een postnatale depressie. Een nieuwe studie ontdekte nu dat je op basis van een simpele bloedtest kan bepalen of jij er als mama aanleg voor hebt, en of je al te erge symptomen kan voorkomen.

 1. Spotgoedkope telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaarskortingen (en zo interessant zijn ze écht)
  Mijntelco

  Spotgoedko­pe telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaars­kor­tin­gen (en zo interes­sant zijn ze écht)

  We bevinden ons in de laatste weken van 2022 en dat betekent dat er interessante kortingen te scoren zijn bij de telecomproviders, onder meer op abonnementen en smartphones. Vanaf Black Friday tot na het einde van het jaar loont het de moeite om een kijkje te nemen. Mijntelco.be ging op zoek naar de strafste deals en vertelt je waar je best rekening mee houdt.
 2. Van sexy lingerie tot flirten met vreemden: dit geeft de Vlaming meer seksueel zelfvertrouwen

  Van sexy lingerie tot flirten met vreemden: dit geeft de Vlaming meer seksueel zelfver­trou­wen

  Waar krijg jij (meer) seksueel zelfvertrouwen van? Die vraag stelde vroedvrouw en auteur Uwe Porters (32) aan 34.400 Vlamingen op Instagram. Ze kreeg honderden anonieme reacties: we verzamelden de opvallendste en trekken er met Uwe een paar belangrijke lessen uit over ons seksleven. “Ik voel me zelfzeker wanneer ik een man zot kan maken van verlangen … tot hij de kleren van me afscheurt.”
 1. Steeds meer mama’s op een broze wolk, Louise getuigt. “Ik voelde geen opluchting of blijdschap na de geboorte”
  PREMIUM

  Steeds meer mama’s op een broze wolk, Louise getuigt. “Ik voelde geen opluchting of blijdschap na de geboorte”

  “Ik dacht vaak: overleven mijn zoontje en ik het allebei wel?” Louise* (28) krijgt na de geboorte van haar zoon een postnatale depressie. Ze is niet alleen: steeds meer vrouwen vragen om mentale ondersteuning tijdens of na hun zwangerschap, maar de wachttijden lopen op tot verschillende maanden. Psycholoog Sara Maeyaert licht toe hoe een postnatale depressie ontstaat en hoe je eruit geraakt. “Slechts een op de twee mama’s heeft meteen een band heeft met de baby.”