Mag je als vrouw nog onzeker zijn? “Zelfs verdriet moet je nu als een kans zien om aan jezelf te werken”
Zelfzekerheid is de sleutel tot succes, dat lijkt zowat de leuze die elke vrouw zich tegenwoordig voor de geest moet halen. Modemerken zetten je ertoe aan, of coaches op Instagram. Gevaarlijk, vinden twee Britse hoogleraren. In hun nieuwe boek ‘Confidence culture’ leggen ze bloot hoe sociale media, bodypositivity en de ‘cult’ rond zelfvertrouwen weer onrealistische verwachtingen voor vrouwen creëert.
Vrouwen moeten hun kwetsbaarheid tonen op sociale media, zonder té dramatisch over te komen. Ze moeten bodypositivity omarmen, maar tegelijkertijd de maatschappelijke schoonheidsidealen nastreven. Heb je een lagere positie op je job dan een man? Dan moet je met meer zelfzekerheid te werk gaan. Vrouwen moeten 24/7 zelfvertrouwen uitstralen en dat bekritiseren Britse hoogleraren Shani Orgad en Rosalind Gill in hun nieuwe boek ‘Confidence culture’.
(Lees verder onder de foto.)
“Zelfvertrouwen is het gebod van onze tijd. Naarmate de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, rassen en klassen toeneemt, wordt er steeds meer een beroep gedaan op vrouwen om in zichzelf te geloven”, luiden de eerste zinnen van de introductie uit het boek. Orgad en Gill benadrukken dat ze niet tegen zelfvertrouwen zijn, maar het lijkt haast de norm voor vrouwen en minderheidsgroepen. Het duo spreekt van een confidence cult. “Het is als een sekte in de manier waarop het buiten discussie wordt geplaatst: wie kan er tegen vertrouwen zijn? Niemand kan er tegenin gaan, omdat het zo vanzelfsprekend is”, zegt Gill op de Amerikaanse website Vox.
Trauma dumping
De hoogleraren sprokkelden al jaren voorbeelden van het fenomeen bijeen en nu kun je er haast niet meer langs kijken. Schoonheidsmerken nemen ‘zelfzekerheidsambassadeurs’ in dienst, volgens de mode-industrie is ‘zelfvertrouwen het mooiste dat je kan dragen’ en zelfzekerheid is zelfs te koop in de vorm van cursussen met coaches. Met de juiste deodorant kunnen vrouwen zich sterk en zelfzeker voelen, maar toch verdienen ze nog steeds minder geld dan mannen.
(Lees verder onder de foto.)
Je kwetsbaarheid tonen op sociale media — ook wel ‘trauma dumping’ genoemd — hoort ook onder de zogenaamde zelfvertrouwencultus, volgens de twee hoogleraren. Want Jan en alleman moet zien dat je het niet makkelijk hebt, maar dat je die negatieve gevoelens wel beschouwt als een kans om het beter te doen en aan jezelf te werken. Krokodillentranen die gecontroleerd over je wangen stromen zijn toegestaan, maar het mag niet té dramatisch worden. Met andere woorden: je moet je kwetsbaar opstellen, mits het op een ‘mooie’ manier gedaan wordt.
Meer oprechtheid
Het probleem hierbij is dat vrouwen constant op hun hoede moeten zijn. Ze moeten opletten hoe ze zich gedragen, wat hun lichaamstaal zegt en hun emoties de baas zijn, zeggen de hoogleraren. Zelfreflectie lijkt haast een obligatie voor vrouwen, want enkel als ze goed genoeg aan zichzelf werken, zullen ze succesvol zijn.
Hoe het anders moet? Orgad en Gill schrijven dat de zelfvertrouwencultus contradictoir is. Mag je dan helemaal niet zelfzekerder willen zijn? En mag je dan niet tonen wanneer je ongelukkig bent? Natuurlijk wel, maar we moeten het misschien op een andere manier uiten volgens de hoogleraren. Met minder spektakel, meer oprechtheid. En niet enkel vrouwen en minderheidsgroepen moeten hun best doen zichzelf te verbeteren, ook de rest van de maatschappij.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
“Het gaat regelrecht in tegen onze natuur”. Seksuologe over het principe van casual seks
-
Nonchalant en een beetje vintage: topmodel Bella Hadid (26) zweert bij dit type handtas
Bella Hadid is een van de grootste trendsetters van ’t moment. Wat zij draagt, wordt gekopieerd. En ja, het topmodel houdt ook van het betere handtassenwerk. Haar ultieme favoriet? De nonchalante slouchy tas. Hét perfecte accessoire om een chique outfit draagbaar te maken of een casual look extra punch te geven. Imiteer haar look met deze vijftien betaalbare tassen. -
Heel diep, op z’n Frans of halve plooi: je hemd zonder stijl in je broek steken is nu een modemisdaad
De french tuck, een halve plooi of toch lekker los: dankzij de populaire videoapp TikTok zagen we nog nooit zo veel manieren om je hemd in je broek te stoppen. Vroeger was het een manier om je discipline, of gebrek eraan, te tonen, vandaag is het een modebewuste keuze. Maar welke manier kies je dan? Onze moderedacteur geeft advies. -
-
“Zweet ik meer als ik het laat groeien?” Alle voor- en nadelen van de trend om je okselhaar te laten staan
-
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past. -
PREMIUM
“Zijn zelfdoding is mijn redding geweest.” 3 Vlaamse slachtoffers van partnergeweld doen hun verhaal
Partnergeweld zoals dat tussen acteurs Amber Heard en Johnny Depp gebeurt ook dichter bij huis: 1 op de 7 vrouwen en 1 op de 10 mannen was er vorig jaar slachtoffer van. Barry* (56), Raf* (45) en Marieke* (44) vertellen over de pijn, de vernederingen en de mishandelingen, en waarom ze hun geliefde telkens weer vergaven. “Oké, hij was soms een agressief monster. Maar het merendeel van de tijd was hij de man van mijn leven.” Een experte licht toe hoe je jezelf uit zo’n situatie redt. -
Spaargids.be
Deze ziekenfondsen betalen zelfs je zonnebril op sterkte terug