Exclusief voor abonnees

Lelijke mensen lijden onder hun uiterlijk. Waarom doen we daar dan niks aan?

Getty
Dat je om je huidskleur of sekse gediscrimineerd kan worden, dat weten we. Maar de straf op lelijk zijn is minstens zo hoog, weet filosofe Francesca Minerva. Waarom dóen we daar dan niks aan?

Ergens vermoeden we het allemaal: mooie mensen hebben het beter. Ze vinden makkelijker vrienden, een baan, een partner. Lelijke mensen worden vaker gemeden, ze krijgen minder kansen. Toch hoor je weinig mensen praten over dat probleem. Over seksisme en racisme breken we ons het hoofd, maar nooit over 'lookism' - discriminatie op grond van een onaantrekkelijk uiterlijk. De Italiaanse filosofe Francesca Minerva, werkzaam in Gent, wil het taboe doorbreken.

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Weyn

  Wat is lelijk? Het is de media die er vooral voor zorgt dat je je niet goed in je vel voelt! En denk er aan, de meeste schoonheid zit vanbinnen!

 • Glenn Verbeeck

  Madam wordt gesponsord zeker?

 • Heidi Werbrouck

  Voor transgenders is zowat alles mogelijk. Ik ben daar tot op zekere hoogte mee akkoord maar dan moet een estethische ingreep voor iedereen mogelijk gemaakt worden.

 • mieke jansens

  waarom zouden we ..wat lelijk is voor de een is mooi voor de ander

 • Guy Bekaert

  Dit onderwerp houd wel steek , waarom word er niets aan gedaan . In Iran laat bijna elke vrouw aan haar gezicht werken om er aantrekkelijker uit te zien waarom kan dit hier niet ? alleen om dat het esthetisch ONVERANTWOORD of te duur is . Elke mens zou keuzes moeten kunnen maken hoe hij er op een verantwoorde manier wil uit zien .