Kylie Jenner en modehuis Schiaparelli krijgen bakken kritiek om jurk met leeuwenkop: is dat terecht?
Deze week loopt de couture modeweek in Parijs waar exclusieve merken hun meest bijzondere ontwerpen showen. Kylie Jenner verscheen in een opvallende zwarte jurk met levensechte leeuwenkop van het Franse modehuis Schiaparelli. Kan niet, klinkt het bij sommigen, want je verheerlijkt de jacht. Kunst, zeggen anderen. Wie heeft gelijk? “De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens”
Het luxemodehuis Schiaparelli stelde op de Couture Fashion Week in Parijs hun nieuwe collectie voor. Dat maakte heel wat tongen los. Zo verscheen zangeres Doja Cat in een outfit met 30.000 Swarovski-kristallen. Maar het is vooral influencer Kylie Jenner die de aandacht trok. Haar zwarte aansluitende jurk met een heel realistische leeuwenkop kreeg meteen scherpe comments op het internet.
KIJK. Kylie Jenner & Doja Cat in outfit die aandacht trok op Couture Fashion Week in Parijs
“Schaam je” of “Geen respect tonen voor dieren is echt iets uit de vorige eeuw”, schrijven mensen op haar Instagrampagina. Maar de catwalk van Schiaparelle had nog meer beestenmode in petto: model Shalom Harlow verscheen in een jurk van een sneeuwluipaard en daarbij een grote kop van het dier. Naomi Campbell pronkte met een grote wolvenkop op haar schouder. En Irina Shayk droeg een identieke jurk als die van Jenner.
Op de Instagrampagina van het modehuis staat dat ze nepbont, hars en schuim gebruikten. Er raakten geen dieren gewond, lees je in drukletters. De jurken zijn vakmanschap en stralen kracht uit, klinkt het bij het Franse huis. Sommige mensen op het internet volgen die redenering van Schiaparelli, zoals model Irina die zelf in de jurk verscheen. Ze zegt fier te zijn dat ze er deel van uit mocht maken en eert de ongelooflijke artiesten die de jurk ontwierpen.
“Gebruik geen dieren als luxesymbool”
Er zijn evengoed mensen die de spot drijven met de act, er boos van worden omdat ze niet willen dat wrede stroperij op deze manier verheerlijkt wordt. Zoals dierenwelzijnsorganisatie FOUR PAWS, die vindt dat nep-taxidermiejurken uit den boze zijn. Het gebruik van dieren in mode wordt ermee genormaliseerd, ook al werden de jurken van schuim gemaakt, klinkt het. Je moedigt er volgens hen wreedheid mee aan.
Steun uit onverwachte hoek? Die moet van befaamde dierenrechtenorganisatie PETA komen. De Amerikaanse Gaia ging al vaker de strijd aan met de mode-industrie. Ze ijvert al jaren voor dierenvriendelijke mode, zonder bijvoorbeeld krokodillenvel of bont. Deze keer tonen ze geen bezwaar en verdedigen ze zelfs de collectie. “De schoonheid van wilde dieren wordt gevierd en dat is net een statement tegen de trofeejacht”, klinkt het.
Al zijn de jurken gemaakt van synthetische materialen, dan nog primeert de boodschap: gebruik geen dieren als een luxesymbool.
Moderedacteur David Devriendt begrijpt de commotie. “Dierenleed is een gevoelig en beladen punt in deze tijden. Zeker in de mode-industrie, die op dat vlak al niet veel credit opbouwde. Ook al zijn de jurken gemaakt van synthetische materialen, dan nog primeert de boodschap: gebruik geen dieren als een luxesymbool. Zeker niet met de hoofden die meteen doen denken aan trofeeën zoals je die ook aan de muur ziet hangen. De luxemerken denken vaak dat ze zich iets meer kunnen permitteren.”
Kunst of flauwekul?
Maar ook de andere stemmen kan Devriendt verklaren. “Sommigen zien dit als kunst. De creaties horen bij het hyperrealisme, een strekking die nu hot is in de mode. Bovendien zag je op de expo van Schiaparelli in Parijs dat het modehuis altijd al uitblonk in illusies creëren. In het verleden werkten ze bijvoorbeeld samen met Salvador Dalí en zag je al surrealistische dingen zoals een kreeftenjurk. En ook vandaag is het huis extravert in hun ontwerpen met borstplaten van goud en een Madonna met kindje Jezus aan de borst.”
We moeten niet vrezen dat de trend zich zal doorzetten in het straatbeeld. “Als je die kritiek nu ziet, denk ik dat ketens als H&M hun handen zullen afhouden van deze zet. Ze hebben al genoeg schandalen gekend.” Daniel Roseberry, de creatieve directeur bij Schiaperilli, zal ook zeker niet bewust willen kwetsen, gelooft Devriendt.
“Maar voor dit soort dingen moet je alert blijven in een wereld waar stroperij een groot probleem is. Al wil de mode altijd wat shockeren en was dat hier wellicht eveneens de insteek. De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens. Maar voor mij komt dit ontwerp toch vooral verkeerd over. Waarom zou je met een dierenkop op een catwalk rondlopen?”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Tot 6.000 euro voor (onzichtbare) beugel: veel volwassenen gaan ervoor. Experts: “Ze doen het voor de liefde”
Orthodonten zitten bomvol, want ook veel volwassenen kloppen aan voor blokjes, een (onzichtbare) beugel of facings. Al kost het honderden euro’s. Hoe weet je welke methode bij jou past, hoeveel betaal je ervoor en zijn behandelingen in Turkije echt goedkoper? Twee artsen geven antwoorden: “Patiënten zeggen vaak dat ze geen beugel willen omdat het zo lang duurt, maar ze willen wel zes-, zevenduizend euro investeren in kroon- en brugwerk plus facings” -
‘Belgium’s Next Top Model’ is terug (en ze zijn op zoek naar kandidaten)
Voor elke ‘he’, ‘she’ en ‘they’, voor elk kleurtje of maatje: ‘Belgium’s Next Top Model’ is terug van weggeweest en verschijnt in het najaar van 2023 als tiendelige reeks op Streamz. Veertien modellen zonder professioneel contract proberen zich op te werken in het oog en het hart van een vierkoppige jury. En jij kan een van hen zijn. -
Keren blote borsten terug op Facebook en Instagram? Het lijkt van wel
Instagram en Facebook maakten de borst al een paar keer nat tegen protest. Gebruikers pikken het namelijk niet dat een algoritme naakte vrouwenborsten en -tepels verwijdert, terwijl die van een man gewoon wel online kunnen bestaan. Tot nu, want een adviesraad van Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, roept op om die regel te herzien. -
-
Gouden 114
Dure tegenvallers: welke vijf spelers kan je best transfereren in je Gouden 11-team?
Spelers als Paul Onuachu, Toby Alderweireld en Simon Mignolet zijn hun prijskaartje meer dan waard, maar welke dure vogels vallen - voorlopig - tegen in de Gouden 11? Tijdens het seizoen heb je recht op maar liefst zes transfers, gebruik ze dus verstandig. -
PREMIUM
“Het gaat niet om blote borsten tonen, maar jezélf.” Deze vrouwen vechten al lang tegen de tepelcensuur van Facebook
Op Instagram en Facebook zijn vrouwenborsten verboden. Maar die regel herziet moederbedrijf Meta weldra. Meer tepels in onze tijdlijn? Heerlijk, denken lingerieontwerpster Murielle Scherre en fotografe Noortje Palmers. Zij vechten al lang voor #freethenipple en ondervonden dat de censuur meer kapotmaakt dan je denkt. “Je tepels wel of niet mogen tonen heeft een grote impact op veel mensen.” -
Rock the office: 15 powertassen voor een sterke entree op het werk
Chic, chiquer, chicst: in 2023 zeggen we onze coronahuispakken definitief vaarwel en gaan we massaal voor een gesofisticeerde look. Een powertas is hét perfecte accessoire om je kantooroutfit naar een hoger niveau te tillen. Elegant in de hand, losjes om de schouder of lief voor je rug? Dat praktisch en trendy wel degelijk samengaan bewijzen deze vijftien toptassen. -
Terug van weggeweest: de alombekende ‘moon boots’. Zo draag je de sneeuwschoenen op een stijlvolle manier
Het sneeuwt! En dat betekent dat je éindelijk je sneeuwschoenen uit de skibagage mag halen. Wie wil uitpakken met een lekker opvallende - én lekker warme - look, kiest voor de alombekende ‘moon boots’. Ze zijn dit seizoen een modetrend van jewelste, waardoor je ze ook zonder wit tapijt in het straatbeeld zal zien.