Getty Images - Getty Images - Instagram @Davidbeckham
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images - Getty Images - Instagram @Davidbeckham

Koude douches nemen: beter voor je energiefactuur, je gezondheid én je gewicht. Experts over hoe je eraan went

Klappertanden in een ijsbad, buiten zwemmen terwijl het vriest of bibberen onder de douche: af en toe kou lijden zou ons — naast een lagere energiefactuur — minder stress en een betere gezondheid opleveren. En je zou er zelfs van vermageren. Is het echt zo simpel? Twee gezondheidscoaches over de voor- en nadelen van koudetherapie en hoe je je lichaam in kleine stapjes laat wennen aan een frissere douche. “Gebruik je gezond verstand: spring er niet meteen drie minuten in.”

 1. Volgens studie word je minder snel ziek door koud te douchen, redactrice Marie test het uit. “Elke cel van mijn lichaam is klaar om de dag te trotseren”
  PREMIUM

  Volgens studie word je minder snel ziek door koud te douchen, redactrice Marie test het uit. “Elke cel van mijn lichaam is klaar om de dag te trotseren”

  Cryotherapie is jezelf blootstellen aan (extreme) koude. Het zou tal van fysieke en mentale gezondheidsproblemen aanpakken en je immuunsysteem een boost geven. Steeds meer mensen zweren er dan ook bij. Zeker met de winter in aantocht en vervelende virussen op de loer. Redactrice Marie testte de techniek uit en nam een week lang elke dag een ijskoude douche. “Wanneer ik aangekleed en al neuriënd de deur uit ben, ben ik die 30 seconden afzien al bijna vergeten.” Dokter Servaas Bingé licht de voordelen van koud douchen toe.
 1. COLUMN. Goedele Liekens over wat 1 op de 2 vrouwen overkomt na seks. “Schaam je niet, laat het gebeuren”
  PREMIUM

  COLUMN. Goedele Liekens over wat 1 op de 2 vrouwen overkomt na seks. “Schaam je niet, laat het gebeuren”

  Een orgasme is de ultieme ontlading. Ook voor Goedele Liekens, lezen we in haar wekelijkse column. Ooit kwam die ontlading met een verrassing voor de seksuologe: tranen. “En ik vond dat gênant.” La Liekens onderzocht het fenomeen dat 1 op de 2 vrouwen overkomt en weet nu wat er achter die occasionele tranen schuilgaat. “Stel als partner op dat moment geen vragen, alsjeblieft.”
 2. Intermittent living ‘prikkelt’ je lichaam en dat is nodig. “Ontstekingen ontstaan door lang te zitten en constant te eten”
  PREMIUM

  Intermit­tent living ‘prikkelt’ je lichaam en dat is nodig. “Ontstekin­gen ontstaan door lang te zitten en constant te eten”

  Vaak verkouden, moe of futloos? Volgens experts zou ‘intermittent living’ dé oplossing zijn. “Geef je lichaam korte stressprikkels, zoals dorst, honger of kou, om je lichamelijke en mentale stresstolerantie te trainen”, zegt intermittent-livingmentor Siebe Hannosset. Arts Servaas Bingé treedt hem bij. Het effect? Na amper vier dagen voel je je sterker, energieker en gezonder. Hannosset tipt negen oefeningen voor beginners.