Exclusief voor abonnees

Kinderfeestjes voor kids met voedselallergieën: allergievriendelijke recepten

Een feestje organiseren voor je dochter en vaststellen dat zes van de vijftien kinderen een voedselallergie of -intolerantie hebben. Het overkwam Alexia Stevens van foodblog ‘Must Be Yummie’, die er ook een kookboek over schreef. «Er zijn écht wel allergievriendelijke gerechten die alle kinderen lekker vinden», zegt ze.
Melissa Van Boxstael
Kristel Mauriën
Alexia Stevens.
Melissa Van Boxstael Alexia Stevens.

Voedselallergieën en -intoleranties komen steeds vaker voor, zo blijkt uit cijfers van de European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI). De meest voorkomende voedselallergieën worden veroorzaakt door eieren, koemelk en noten. Al heeft men intussen een lijst opgesteld van 120 voedingsmiddelen die allergische reacties kunnen veroorzaken. Cijfers waarvan foodblogster Alexia Stevens — beroepsmatig talent manager — niet echt opkijkt.

«Mijn twee kinderen hadden als baby een koemelkallergie», aldus Stevens. «Gelukkig groeit die er bij veel kinderen weer uit na hun tweede levensjaar, ook bij mijn zoon en dochter. Het is vanuit mijn keukenexperimenten dat ik mijn blog ‘Must Be Yummie’ ben gestart, om zoveel mogelijk kennis en ervaringen rond allergievriendelijk koken te delen.»

Zero sugar

Intussen was er bij haar man een glutenallergie vastgesteld en bij haarzelf lactose-intolerantie. «En toen mijn dochter Valentine vorig jaar HSP of purpura kreeg, een auto-immuunziekte die je ontwikkelt als complicatie op een verkoudheid, werd via nieuwe onderzoeken vastgesteld dat ze nog steeds lactose-intolerant is. Er werd ook aangeraden om de suikerinname te verminderen, omdat suiker ontstekingen veroorzaakt in het lichaam. Glutenvrij aten we al omwille van mijn man, maar sinds vorig jaar eten we dus ook lactosevrij en weinig tot geen geraffineerde suikers meer. En dat was een grote uitdaging. Het aanbod in de supermarkt is intussen al groter, maar vijf jaar geleden was het een hele zoektocht om glutenvrije voedingsmiddelen te vinden.»

Etiketten lezen

Een pak mensen begint te panikeren als ze horen dat hun kind of zijzelf een voedsel­allergie of -intolerantie hebben. «Men denkt vaak dat men níets meer mag eten en dat alles apart bereid moet worden», zegt Alexia. «Maar dat laatste is in de meeste gezinnen onhaalbaar. Er doen nog veel misvattingen de ronde over allergievriendelijk koken. Het is niet omdat je een allergie of intolerantie hebt, dat je niet meer lekker mag en kan eten. Je moet er alleen een positieve draai aan zien te geven. Voor alles is wel een alternatief te vinden.»

Wat wél klopt: je kan niet meer zomaar even snel naar de supermarkt gaan en vanalles in je kar gooien. «De eerste maanden na het vaststellen van de allergieën in mijn gezin, heb ik veel tijd doorgebracht met het lezen van etiketten, vooral op de aanwezigheid van gluten. Je hebt geen idee waar dat allemaal in zit: brood, koekjes en pasta, maar ook bouillonblokjes, sojasaus, mosterd, bereide gerechten, snoep... Tarwe wordt in heel wat producten als vulstof gebruikt. Onbewerkt voedsel is natuurlijk het best, maar soms is het gewoon handig om kant-en-klaar te kunnen kopen.»

Allergievriendelijk eten omvat natuurlijk meer dan alleen gluten- en lactosevrije producten kopen. «Ook je smaak moet zich aanpassen. Je moet weer leren proeven en nieuwe smaken leren appreciëren», zegt Alexia. «Een glutenvrij brood smaakt absoluut niet zoals een klassiek brood en een latte macchiato met amandelmelk is ook wennen. Tot slot moet je je manier van koken en bakken aanpassen. Iets wat bij mezelf trial-and-(t)error-gewijs is gegaan. Het eerste glutenvrije brood dat ik bakte, was zo slecht en hard dat je er een inbreker mee kon neerslaan. Met vallen en opstaan leerde ik dat je deeg vloeibaarder moet zijn dan normaal en je best zelf een glutenvrije bakmix samenstelt. Eieren in gerechten kan je vervangen door een rijpe banaan of chiazaadjes opgelost in water. Melk is makkelijk te vervangen door een plantaardig alternatief, zoals rijst- of kokosmelk. En noten vervang ik vaak door kikkererwten of dadels.»

Uit het EAACI-rapport blijkt ook dat twintig procent van de allergieën bij kinderen worden vastgesteld op school, veelal vaak na traktaties of schoolfeestjes. Stevens: «Thuis kies ik ervoor om alle producten te bannen waar iemand in het gezin allergisch voor is, maar je kan natuurlijk niet alle kinderen altijd even goed in het oog houden. Mijn zevenjarige dochter weet wat ze wel en niet mag eten én wat de gevolgen zijn als ze toch ‘verboden’ voedsel eet, maar je kan niet verhinderen dat een kind eens stiekem in de koekjestrommel of snoepbokaal graait. Zelf geef ik altijd iets lekkers mee dat ze wel mag eten als ze naar een feestje gaat en op school zitten in de diepvries vruchtenijsjes voor haar die de juf kan uitdelen als er klassieke ijsjes uitgedeeld worden. Mijn dochter voelt zich dan ook niet buitengesloten op feestjes. Als we op restaurant gaan, bel ik altijd even op voorhand om de allergievriendelijke gerechten na te vragen. En als ik zelf een feestje geef of vrienden uitnodig, zorg ik ervoor dat iedereen alles mag en kan mee-eten. Ik vraag ouders op voorhand wat hun kinderen wel of niet mogen hebben. Afhankelijk daarvan bereid ik gerechten waarvan ook mensen zonder allergie kunnen eten. Het is even wennen en aanpassen, maar als iedereen zich nadien beter en gezond voelt door een aangepast dieet, is het dat allemaal waard.»

‘Iedereen eet mee’, Alexia Stevens, M-Books, € 22,50.
Blog: mustbeyummie.com
Melissa Van Boxstael ‘Iedereen eet mee’, Alexia Stevens, M-Books, € 22,50. Blog: mustbeyummie.com

Wat is

... voedselallergie?
«Een allergie is een heftige reactie van het immuunsysteem op stoffen die via de huid, voeding of luchtwegen worden opgenomen, maar waarop het lichaam normaal gezien niet zou reageren. De reactie volgt heel snel én kan heel ernstig zijn. Je kan er letterlijk ziek van worden of onaangename fysieke reactie ervaren.»

... intolerantie?
«Een intolerantie is een niet-allergische overgevoeligheid waarbij het lichaam niet in staat is bepaalde producten te verwerken door een tekort aan bepaalde enzymen. De grens waarbij klachten ontstaan, is voor iedereen anders.»

... overgevoeligheid?
«Een overgevoeligheid geeft wel allergische reacties, maar is niet terug te vinden via huidtesten of in het bloed. Anders dan bij een allergie kan de reactie ook pas na een paar dagen optreden, waardoor het moeilijk is de oorzaak te vinden. Een eliminatiedieet is een mogelijke oplossing om de triggers te vinden, al doe je dit het best wel onder doktersbegeleiding.»

RECEPTEN

Deze allergievriendelijke recepten voor kinderfeestjes zijn allemaal zonder gluten, lactose en noten.

De basis: glutenvrije bakmix

Stevens: «Het heeft heel wat tijd gevergd voor ik de perfecte glutenvrije bakmix voor pannenkoeken, cake, wafels en koekjes vond. In de supermarkt vond ik hem alleszins niet. Deze mix van ingrediënten maakt het me makkelijk om lekkere dingen te bakken. Meestal maak ik van de verschillende ingrediënten 1 kg bloem, zodat ik altijd een lekkere bloemmix bij de hand heb.»

Ingrediënten voor 1 kg glutenvrije bloemmix *

• 300 g rijstbloem

• 250 g glutenvrij havermeel

• 250 g boekweitmeel

• 100 g maïsmeel (geen maïszetmeel!!!)

• 2 tl xantaangom

• 1 tl zout

• 1 el bakpoeder

• 1/2 el baksoda

• 80 g fijne witte suiker

Bereiding

Meng alle ingrediënten door elkaar en bewaar tot gebruik in een plastic doos of glazen pot. Alle ingrediënten te koop in de bio-winkel.

Glutenvrije pancakes

Glutenvrije pancakes.
Melissa Van Boxstael Glutenvrije pancakes.

Ingrediënten

• 200 g perfecte bloemmix (zie kader)

• 300 ml plantaardige melk

(ik gebruik amandelrijstmelk)

• 1 groot bio-ei (ongeveer 60 g)

of 1 rijpe geprakte banaan

• 1 tl glutenvrij bakpoeder

• 1 el kokosbloesemsuiker

• olie of bakspray

• scheutje spuitwater voor extra luchtigheid

• optioneel: 1/2 tl gemalen kaneel, 1 zakje vanillesuiker, blauwe bessen

Bereiding

Meng de bloemmix met de melk, eierdooier of geprakte banaan, het bakpoeder en eventueel de kaneel en vanillesuiker als je die gebruikt.

Klop het eiwit stijf met een mixer en schep het voorzichtig onder je beslag. Als je banaan gebruikt, voeg dan zeker een beetje spuitwater toe aan je beslag voor extra luchtigheid.

Verhit de pan en vet in met bakspray of olie. Schep wat beslag in de pan en maak naar keuze grote of kleine pancakes. Bak op een zacht vuurtje tot er bubbels verschijnen en de pancake een beetje ‘opdroogt’. Draai hem voorzichtig om en bak nog een paar minuten tot hij goudbruin is. Als je blauwe bessen wil toevoegen, strooi die dan over je pancake voor je hem omdraait.

Crazy brownies

Crazy brownies.
Melissa Van Boxstael Crazy brownies.

Ingrediënten

• 1 groot blik zwarte bonen (uitgelekt gewicht 260 g)

• 50 g glutenvrije havervlokken

• 200 g donkere chocolade (minstens 80% cacao.

Of ga voor vegan en lactosevrije chocolade in de biowinkel)

• 10 g cacaopoeder (100%)

• 3 tl glutenvrij bakpoeder

• 1 tl baksoda

• 80 ml esdoornsiroop

• 3 el honing (voor vegan brownies vervang je die door agavesiroop of extra esdoornsiroop)

• 2 el kokosolie (circa 40 g)

• 1 snuf zout

Bereiding

Smelt de chocolade au bain-marie op een laag vuurtje.

Verwarm de oven voor op 175°C.

Spoel de bonen goed af en laat uitlekken.

Doe alle ingrediënten samen in de foodprocessor en mix tot je een gladde massa krijgt.

Vet je bakblik in met wat kokosolie en stort het chocolade-bonenmengsel hierop uit. Verdeel gelijkmatig over het blik.

Bak de brownies gedurende 15 tot 20 minuten en zorg ervoor dat de bovenkant niet aanbrandt!

De koek zal nog een beetje inzakken als die uit de oven komt, geen probleem.

Laat goed afkoelen en snij dan in grote of kleine stukken. Ik vind de brownies het lekkerst als ze een uurtje of twee in de koelkast gestaan hebben en helemaal opgesteven zijn binnenin.

Nicecream

Nicecream.
Melissa Van Boxstael Nicecream.

Ingrediënten

• 8 bevroren bananen (in schijfjes)

• 2 handenvol bevroren frambozen

• 6 el veenbessensap

• 2 el limoensap

• 8 el glutenvrije havervlokken (40 g)

• optioneel: 1 tl açaipoeder

Bereiding

Begin de avond of het weekend voordien en snijd de bananen in dunne schijfjes. Leg ze naast elkaar op een vel bakpapier, rol op en vries ze in.

Haal de bananen en frambozen 10 minuten op voorhand uit de diepvriezer en doe ze in de blender of foodprocessor. Voeg de andere ingrediënten toe en mix goed.

Indien nodig kan je nog wat extra vloeistof toevoegen (vooral als je een blender gebruikt), maar weet dat geduld een mooie deugd is.

Dien op met wat granola of zaden en pitten.

Extra tip
«Een nicecream kan als ontbijt, vieruurtje of dessert. Kinderen vinden het leuk om tijdens feestjes hun ‘ijsjes’ zelf te versieren. Voor een nicecreamparty met kinderen zet ik dan ook de hele tafel vol met kommetjes met stukjes vers en/of gedroogd fruit, geklopte kokosroom, granola en eventueel noten en zaden (alleen als niemand daarvoorallergisch is) en dan mag iedereen zijn of haar kommetje versieren.»




Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.