Kettingrokers tot 3 keer meer kans op hersenbloeding
Onderzoek wijst uit dat wie meer dan 20 sigaretten per dag rookt, bijna drie keer meer risico loopt op een potentieel dodelijke hersenbloeding. Ook hevige rokers die afkicken, zouden dubbel zoveel risico blijven lopen in vergelijking met mensen die nooit een sigaret opstaken.
Delen per e-mail
Hersenbloedingen ontstaan wanneer een bloedvat in de hersenen openbarst. De kans op overleven is gemiddeld 50 procent en wie het wel nog kan navertellen blijft veelal verlamd achter. Koreaanse wetenschappers van het Seoul National University Hospital onderzochten 426 hersenbloedingen over een tijdspanne van twee jaar. Elke patiënt werd vervolgens vergeleken met iemand van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht die nog geen hersenbloeding had gehad.
Roken
Uit de resultaten kwam een duidelijk verband tussen roken en het risico op een hersenbloeding naar voren. Hoe zwaarder de verslaving, hoe groter de kans. Rekening houdend met andere factoren als zoutconsumptie, (over)gewicht en diabetes in de familie, kwamen ze tot het besluit dat rokers 2,84 keer meer risico lopen op het krijgen van een hersenbloeding in tegenstelling tot niet-rokers.
20 per dag
Hevige rokers (vanaf 20 sigaretten per dag) die al een vijftal jaar gestopt waren, hadden nog steeds 2,3 keer meer kans op een beroerte, terwijl het risico voor lichtere rokers na 5 jaar stoppen daalde naar 59 procent. Uit eerder onderzoek bleek al dat het risico op bloedingen bij voormalige rokers verdwijnt na 10 tot 15 jaar.
Verklaring?
"Op korte termijn verdikt roken de structuur van het bloed en verhoogt het bovendien ook de bloeddruk, twee factoren die bijdragen tot het krijgen van een hersenbloeding. Op lange termijn verandert het de structuur van de aderwanden, zeker bij kettingrokers", klinkt het.
"We hebben aangetoond dat roken het risico op een hersenbloeding verhoogt en dat stoppen slechts na enkele jaren een positieve impact heeft, hoewel dat niet lijkt te gelden voor mensen die altijd hevig gerookt hebben. Onze resultaten roepen op tot meer inspanningen wereldwijd om mensen te helpen met stoppen", besluit dokter Chi Kyung Kim.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Agressief karakter is even ongezond als roken
Agressieve mensen hebben twee keer meer kans op een beroerte dan rustigere types, dat blijkt uit een recente studie. Deze karaktertrek heeft dus hetzelfde effect op je gezondheid als roken. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
-
Multimedia Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
Prijs pakje heeft geen invloed op aantal gerookte sigaretten
De prijs van sigaretten heeft wel invloed op het aantal mensen dat rookt, maar nauwelijks op het aantal sigaretten dat een roker dagelijks opsteekt. Dat valt af te leiden uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). -
PREMIUM
“Scheiden met onderlinge toestemming kost zo'n 1.000 euro, voor de rechtbank ben je een veelvoud kwijt”: hoe voorkom je een vechtscheiding?
-
Waarschuwing op sigaretten schrikt rokers niet af
Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat angstaanjagende voorlichting, zoals de waarschuwingen en beelden op sigarettenpakjes, ook effectief werkt. Omdat de waarschuwingen ook averechts kunnen werken, raden onderzoekers aan te stoppen met die vorm van voorlichting.