Kato dompelde zich onder in een sound bath: “Verrassend hoeveel effect geluid op je lichaam heeft”
“Voor het eerst in jaren hoor ik dat geruis in mijn linkeroor, het gevolg van een medische fout, niet.” Sound baths zijn een meditatievorm aan de hand van geluidsgolven. Het concept is in België nog zeldzaam, maar kent zijn oorsprong al zo’n 2000 jaar geleden in Tibet. Het doel van deze alternatieve heling? Je overgeven aan een ultiem gevoel van rust. Redactrice Kato laat zich onderdompelen om te ontdekken waarom The Kardashians en Gwyneth Paltrow fan zijn. “Elke schaal heeft een ander effect op je lichaam. Dat komt door de edelstenen en mineralen die erin zijn versmolten.”
De wereld der alternatieve therapieën groeit jaar na jaar, ook in ons land. Zulke behandelingen worden niet medisch erkend, en zijn een polariserend gespreksonderwerp. Toch krijgen zogenaamde healers steeds meer klanten over de vloer. De redactie van nina.be testte met een kritische blik 5 behandelingen uit om te achterhalen waarom zoveel mensen hier hun toevlucht in zoeken. In deze reeks lees je hun eerlijke en persoonlijke ervaringen.
Redactrice Kato: Na een werkdag waarop hectiek hoogtij vierde, sta ik mentaal vermoeid in de inkomhal waar mijn allereerste sound bath zal plaatsvinden. Die boekte ik bij de meditatiestudio Mind Collective, een oase van rust middenin onze bruisende hoofdstad. Het is er lekker warm, op de achtergrond speelt rustgevende muziek en al snel krijg ik een groene thee aangeboden. Hoewel mijn lichaam nog zeer gespannen voelt door stress en nakende deadlines door mijn hoofd razen, voel ik mij al een stukje rustiger. Thee, altijd een goed idee.
Unieke bowls
Het concept van een sound bath is in België nog zeldzaam. Zelf zag ik het heel toevallig eens voorbijkomen op Instagram op profielen van gezondheidsgoeroe Gwyneth Paltrow en topmodel Kendall Jenner. Toch kent deze medidatievorm al zo’n 2000 jaar geleden zijn oorsprong in Tibet. Het is zelfs de eerste en meest natuurlijke genezingswijze voor mensen die kampten met indigestie, mentale stoornissen en slapeloosheid. Men geloofde in een ver verleden dus al dat de kracht van geluidsgolven ons zenuwstelsel kon kalmeren en ons lichaam opnieuw in evenwicht kon brengen. Zelfs de Griekse filosoof Aristoteles schreef erover in zijn bekende boek ‘De Anima’. Een uit de lucht gegrepen meditatievorm is het dus niet.
De belangrijkste vraag die ik had: zouden die geluiden wel een impact hebben op mij?
Die informatie leerde ik trouwens pas na mijn ervaring, want ik vond het belangrijk om met een open-mind in het sound bath te treden. Al speelden er op voorhand wel wat vragen door mijn hoofd. De belangrijkste: zouden die geluiden wel krachtig genoeg zijn om een impact op mij te hebben? Van vogels in het bos word ik bijvoorbeeld ook niet bepaald rustig. Van klassieke muziek al evenmin. Daarbovenop kamp ik ook nog met een geruis in mijn linkeroor, het gevolg van een medische fout, waardoor ik mij soms moeilijk kan concentreren. Het sound bath kon dus twee kanten opgaan. Of het werkte of het geruis nam de overhand. Al hoopte ik heel stiekem dat dat laatste eens het onderspit zou delven.
In comfortabele kleren loop ik de ruimte in waar het sound bath plaatsvindt. Er liggen tien matrasjes, hoofdkussens, dekentjes en ooglapjes. Allemaal in beige tinten. Sound-healingscoach Virginie zit vooraan in kleermakerszit bij vijf verschillende bowls. “De bowls bestaan voor 99,9 procent uit kristallen moleculen die erg lijken op de cellen in ons lichaam”, steekt ze van wal. “De vibratie die voortkomt wanneer ik de schalen aanraak, zelfs als ik er maar één gebruik, zal daarom heel snel verbinden met die van onze lichaamscellen, die op hun beurt meetrillen met de geluidsgolven.”
(Lees verder onder de foto’s.)
“Elke schaal heeft een ander effect op je lichaam. Dat komt door de edelstenen en mineralen die erin zijn versmolten”, vertelt Virginie. “De schaal met de rozenkwarts, de edelsteen voor het hart, zal bijvoorbeeld inspelen op je hartritme.”
“De manier waarop ik de schalen door elkaar gebruik, is afhankelijk van de energie van de groep. Ik speel dus heel intuïtief. Geen enkele sessie is hetzelfde. Met een kwastje van suède en rubber tik ik de schalen aan, ga ik over de rand of streel ik eromheen. Afhankelijk van de gladheid van de schaal, maakt de ene een harder geluid dan de andere.”
(Lees verder onder de video.)
Een hoopje burrito
En dan gaan we echt van start. De sessie begint rechtstaand met ademhalingsoefeningen en bewegingen waarbij ik letterlijk de spanning uit mijn lichaam moet ‘kloppen’. “Alleen dan kan je je overgeven aan de sound-beleving”, vertelt Virginie. Na een tiental minuutjes mag ik gaan liggen. Mijn hoofd ligt richting de bowls. Ik kruip onder het deken en doe het ooglapje, dat heerlijk naar lavendel ruikt, op. Mijn armen leg ik rustig langs mijn lichaam. Er ontsnapt mij een klein glimlachje als ik denk aan de burrito die daar in de zaal ligt, ik dus. Focus, Kato.
Met zachte geluiden en kalmerende woorden gaat Virginie een voor een onze ledematen af, zodat we ons heel bewust worden van ons lichaam en de zoektocht naar rust.
Met zachte geluiden en kalmerende woorden gaat Virginie een voor een onze ledematen af, zodat we ons heel bewust worden van ons lichaam en de zoektocht naar rust. In het begin dwalen mijn gedachten nog af: ‘Ik moet die trein halen. En die deadline. Wat ga ik dadelijk eten?’
Terwijl mijn gedachten als een wervelwind door mijn hoofd razen, voel ik dat mijn lichaam zich begint te verzetten. Hoe harder de geluiden doorheen de ruimte zweven, hoe zwaarder mijn lichaam aanvoelt. Uiteindelijk wint mijn lichaam het gevecht van mijn gedachten en zak ik weg in de meditatie.
(Lees verder onder de foto.)
Vanaf dat moment word ik letterlijk ondergedompeld in een bad van geluiden. Ik zie flitsen voor mijn ogen. Een kleur. Een silhouet. Een fellere kleur. Nog een silhouet. Ben ik aan het dromen? Een gezicht of een persoon plakken op de flitsen lukt niet, maar ik verzet mij er niet tegen. Mijn ademhaling is rustig en de spanning in mijn lichaam vloeit langzaam weg. Voor het eerst in jaren merk ik dat het geruis in mijn linkeroor niet overheerst.
Ik zou voor altijd daar in die warme ruimte als dat hoopje burrito willen blijven liggen. Ik voel me veilig. Ik voel de rust. Plots, wat achteraf zo’n twintig minuten blijkt, vraagt Virginie om uit de meditatie te treden. Iedereen krijgt nog een paar minuutjes om rustig ‘wakker’ te worden. Ik blijf nog even liggen en sta dan op. De sessie, die in totaal veertig minuten duurde, is afgelopen.
Open-mind
Ik moet eerlijk toegeven, ik sta versteld van het effect van één south bath op mijn lichaam. Nooit eerder bevond ik mij in zo’n meditatieve staat als daar in die rustige ruimte middenin het bruisende Brussel. Ik was letterlijk even ‘weg’. En het beste van alles: het geruis werd verslagen. Oprecht opgelucht dat ik erin geslaagd was om mij over te geven aan de geluiden, geniet ik na de sessie nog even na met een groene thee.
“Iedereen ervaart de sessie op een andere manier”, vertelt Virginie me. “Je kan je ontspannen, je kan het gevoel hebben alsof je wegdrijft naar een ander universum of je kan beelden voorbij zien flitsen die je heel emotioneel maken. Maar het is ook oké als je deze dingen niet ervaart. Soms kunnen sommigen zich bijvoorbeeld moeilijk concentreren tijdens een sessie, omdat ze een hectische dag of week hadden. Zij lopen buiten met een gevoel dat ze niet onder woorden kunnen brengen. Ook dat is oké.”
“Een sound bath heeft eigenlijk een dubbel doel”, vult Mind Collective co-founder Alexia nog aan. “De schalen helpen je om je chakra’s te openen en spanning los te laten. Dan is het vooral de bedoeling dat je je overgeeft aan de geluiden en dat ultieme gevoel van rust. Je geest vertraagt en je wordt opnieuw alert van je eigen lichaam. In het beste geval zweef je tussen een diepe slaap en een droom, maar dat gebeurt dus niet altijd.”
(Lees verder onder de foto.)
Slapen als een roosje
Voordat ik naar buiten wandel, geeft Virginie mij nog één tip. “Om het ontspannen gevoel dat je nu voelt na een sessie langer vast te houden, zoek je best niet teveel prikkels op. Scroll dus niet op je telefoon en kijk geen televisie. Lees een boek en eet iets lichts.” Dat advies neem ik ter harte.
Die nacht slaap ik als een roosje. Ik word fris en opmerkelijk gelukkiger en meer ontspannen wakker.
Helaas merk ik al snel dat de realiteit mij overvalt wanneer ik na de sessie het bruisende Brusselse stadsleven opnieuw induik. Het contrast tussen de rustige oase en de drukke binnenstad is groot. Eenmaal thuis kruip ik meteen in bed. Die nacht slaap ik wel als een roosje. Ik word fris en monter wakker. “Het klopt dat je beter slaapt na een sound bath. Je stresshormoon daalt en je gelukshormoon stijgt. Ook je spijsvertering werkt beter en chronische pijnen nemen af. Een sound bath helpt ook tegen angst en doet je bloeddruk dalen. Dat is allemaal bewezen in wetenschappelijk onderzoek”, weet Alexia nog te zeggen.
Korte termijn effect
Toch had ik gehoopt dat het effect van het sound bath op mijn lichaam en mind langer zou duren dan die ene avond en ochtend. Want vanaf dat het gewone ritme van de dag opnieuw de overhand nam, sloot de deur van de rustgevende cocon onherroepelijk. Het ontspannen gevoel verliet mijn lichaam en de volgende nacht krioelde ik naar goede gewoonte weer verder.
Een goede sessie ontspanning is zo’n sound bath dus zeker wel. Al lijkt één heling, gezien de korte termijn effecten, mij niet voldoende om plots chronische pijnen, slapeloosheid en mentale stoornissen op lange termijn te verhelpen. Ik zal dus nog een paar keer moeten terugkeren om dat te ondervinden. Maar voor nu kijk ik alvast met een tevreden gevoel terug op dat hoopje burrito, ik dus, daar in die zaal dat erin slaagde om na een hectische dag, de geluiden toch te omarmen.
Praktisch
Sound-healing sessies vind je sinds een aantal jaar vooral in de regio rond Brussel. Ook Mind Collective bestaat nog maar een jaar, maar steeds meer mensen vinden hun weg ernaartoe. “Sound-healing is nu eenmaal zeer toegankelijk voor iedereen. Je moet gewoon liggen en luisteren”, lacht Alexia.
Ik volgde een sound bath geleid door kristallen bowls, maar ook Tibetaanse schalen (deze bestaan uit metaal), gongs of andere instrumenten, zoals stemvorken of percussie, komen geregeld aan bod. “Sommigen vinden de geluiden van de kristallen schalen te subtiel en verkiezen de zwaardere vibraties van de gong”, vertelt Virginie.
De meeste sound baths gebeuren in groep, al zijn één op één-ervaringen ook mogelijk. Het is ook net op dat vlak waar de prijs van een sessie verschilt. Een groepssessie kost je vijftien tot veertig euro, terwijl de prijs van een individuele sound-healing makkelijk kan oplopen tot zo’n vierhonderd euro. Ook de duur van één sessie, die meestal varieert tussen vijftien tot zestig minuten, speelt een rol.
Elke woensdag kan je bij Mind Collective in Brussel een sound bath boeken op basis van kristallen schalen. Voor één sessie van veertig minuten betaal je twintig euro. Meer informatie vind je op hun website of Instagrampagina.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OPROEP. Was jouw 'eerste keer' memorabel? vertel ons je verhaal
We hebben allemaal een ‘eerste keer’ — of meerdere ‘eerste keren’ zelfs. Denk je met veel plezier terug aan dat bijzondere moment en herinner je je nog goed hoe het ging? Voor een nieuwe reeks is NINA op zoek naar jouw verhaal, al dan niet anoniem. -
Hoeveel geheimen bewaar jij? Grote studie onthult dat elke mens er gemiddeld 13 heeft
Zorgen jouw geheimen ervoor dat je minder mentaal gezond bent? Nieuw onderzoek toont van wel. Al zijn er ook voordelen verbonden aan geheimen houden. De gemiddelde persoon heeft er dertien, legt Amerikaans onderzoeker Michael Slepian uit. Hij verklapt welke soort geheimen de meeste mensen bewaren. En vooral: hoe die onze gezondheid meestal — maar niet altijd — schaden. -
HOROSCOOP. Geldzorgen voor Maagd en sexy vonken voor Waterman: astrologe Esther voorspelt je week
Elke week onthult astrologe Esther van Heerebeek nu nog diepgaander wat de sterren mogelijks voor jou in petto hebben. Stellen je gezondheid en je geld het goed en welke plottwists staan er je in je carrière of liefde te wachten? Esther geeft voor elk sterrenbeeld een helder overzicht. “Met planeet Venus én Mercurius in je teken geef je deze week heel graag geld uit, Tweelingen.” -
-
Stéphanie laat haar chakra’s healen. “In je sacraal chakra voel ik iets dat je niet aanvaardt. Ben je misschien zwanger?”
“Als je dokter telkens weer zegt dat ‘stress’ je vage klachten veroorzaakt, snap ik dat je op zoek gaat naar iets anders.” Chakra’s: volgens oosterse filosofieën hebben we ze allemaal en hebben ze een impact op onze fysieke gezondheid. Vaak last van keelpijn? Misschien schort er iets aan je keelchakra. Tegenwoordig kan je die energiepunten in je lichaam bij een energetisch therapeut laten ‘healen’. Redactrice Stéphanie ging met een open geest langs bij Anja van Heal to Grow en ontdekte welk chakra weleens de schuldige zou kunnen zijn voor al die blaasontstekingen die ze heeft. -
Independer
Panne vermijden op autovakantie? Dit kijk je best op voorhand na
7 op 10 Belgen gaan met de auto op vakantie. Een heerlijk vooruitzicht! Maar als je panne wilt vermijden, zorg je er best voor dat je wagen in tiptop conditie is. Independer.be legt uit hoe je je auto klaarstoomt voor een lange autorit. -
Spaargids.be
Stijgende rente: hoeveel kan je minder lenen dan vorig jaar?
De hypotheekrente is dit jaar flink gestegen. Als kredietnemer is dat een slechte zaak. Door de stijgende rentevoeten moet je immers maandelijks meer afbetalen. Daarnaast zorgt het ervoor dat veel mensen minder kunnen lenen. Om hoeveel gaat het precies? Spaargids.be vroeg het aan Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector. -
Vtwonen
Zo krijg je je barbecue in geen tijd weer brandschoon
De temperaturen gaan weer in stijgende lijn: tijd om je barbecue boven te halen dus! Het enige wat je misschien tegenhoudt, is het schoonmaken ervan. Dat is een vervelende klus, die je het liefst zo lang mogelijk uitstelt. Vtwonen.be springt echter te hulp en voorziet je van een rits slimme tips waarmee je je barbecue snel én goed schoonmaakt.